Més detalls del restaurant clandestí dels antiavalots de Madrid. En les últimes hores ha transcendit que la Prefectura de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) a Mortalaz, fa trenta anys que té un restaurant il·legal al seu soterrani, regentat per set agents de la policia que treien temps de la seva feina per fer de cuiners. Ara, The Objective publica que consten com a personal antidisturbis tot i no exercir de policies, sinó de cuiners. Això vol dir que cobren com qualsevol altre agent de la unitat i que es beneficien d'un complement de 6.000 euros al any per la "perillositat" de la seva feina.
El soterrani de l'edifici sempre ha comptat amb una cuina i un menjador, però allà, en lloc de treballar-hi cuiners, són els mateixos agents que s'encarreguen de fer-lo funcionar. A més, es tracta d'un lloc de feina molt demandat: cobren com si fossin antidisturbis i treballen a la cuina, evitant haver de desplaçar-se pels operatius. Alguns, s'han arribat a jubilar en aquest restaurant. El seu dia a dia és ben senzill: calcular quants aliments necessiten aquell dia per servir als comensals, que arriben als 200 en una sola jornada i que poden superar els 800 si hi ha algun esdeveniment especial a la capital espanyola que suposi el desplaçament d'altres agents. També cuinen els menús, els serveix, els cobren i netegen. De fet, tot i que la prefectura té contractat personal de neteja, aquests treballadors no s'encarreguen del restaurant, sinó que aquesta és responsabilitat dels antidisturbis. Anant més enllà, no es fa cap mena de revisió sanitària oficial en aquestes instal·lacions, ja que és un restaurant clandestí: no apareix als llistats de l'Ajuntament sobre inspeccions sanitàries del 2022 i tampoc en anys anteriors.
El preu del menú dels policies s'encareix enmig de la polèmica
Tot i que els menús dels treballadors es fan al soterrani, no passa el mateix amb els dels seus superiors, que gaudeixen d'un menú diari preparat en una oficina condicionada per convertir-la pràcticament, en una cuina fantasma: compta amb graella de gas i forns, però està ubicada en la primera planta del complex de Mortalaz. Aquesta oficina reconvertida en cuina no té cap mesura de seguretat, segons remarquen des de The Objective, i la ventilació es redueix a unes finestres que donen al exterior.
La Direcció General de la Policia ha obert als set policies cuiners una informació reservada, el pas anterior a ser investigats i sancionats per robar 3.000 euros de la recaptació del restaurant: els comptes no quadres i fonts policials ho atribueixen a dinars i festes que els comandaments policials celebren des del març de 2020 a la prefactura. De moment, però, el cap dels antidisturbis, Francisco López Gordo, ha apujat el preu del menú de 5 euros a 5,35.