L’Oficina Antifrau de Catalunya ha remès a l’Agència Tributària la investigació que va obrir arran del contracte que la Generalitat va adjudicar a l’empresa Basic Devices, SL, per al subministrament de mascaretes, vestits de protecció i respiradors, atès el “risc tributari” que s’ha inferit al respecte. És a dir, que l’aplicació de l’IVA podria no ser del tot correcte. En un comunicat, difós aquesta tarda, Antifrau indica que ha pres aquesta decisió després d’haver valorat les al·legacions de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Departament d’Economia i Hisenda. A més, Antifrau es reafirma en què el 20 de març de 2020, quan es va ordenar el pagament anticipat de 35.000.000 euros a Basic Devices,SL “no hi havia cobertura legal per fer-ho”.
Antifrau, dirigida per Miguel Ángel Gimeno, manifesta que en l’informe “ha tingut en compte la situació d’extrema necessitat d’aprovisionament de material sanitari de protecció personal en els moments inicials de la pandèmia”. Amb tot, reitera: “Pel que fa a la manca d’informació relativa a l’origen i als contactes preliminars a l’encàrrec d’emergència amb l’empresa Basic Devices, SL, les respostes analitzades no aporten cap informació addicional o complementària sobre els motius que varen portar a l’ICS a seleccionar a aquesta empresa.” Hi afegeix que “aquestes mancances informatives inicials varen desactivar qualsevol mecanisme de prevenció, detecció i solució de conflictes d’interès o de lluita contra la corrupció. Antifrau també indica que “resulta incontrovertible que Basic Devices, SL tenia una activitat econòmica residual i que no disposava de cap persona treballadora en el moment de ser contractada.
Irregularitats
Antifrau exposa que el 23 d’abril de 2020 va entrar en vigor una modificació de naturalesa tributària que establia aplicar el tipus del zero per cent de l’impost sobre el valor afegit (IVA) als lliuraments de béns, importacions i adquisicions intracomunitàries, sempre que els seus destinataris fossin entitats de dret públic, clíniques o centres hospitalaris o entitats privades de caràcter social. En el cas de Basic Devices, indica que tot i que l’abonament del preu, amb l’IVA suportat corresponent, es va realitzar en data anterior al de l’entrada en vigor de normativa esmentada, el cert és que es va lliurar a l’ICS material sanitari importat fins al maig del 2020. Per tot això, Antifrau considera que s’ha inferit “un risc tributari” i que es posa en coneixement de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) per si considera que l’operació examinada pot ser objecte de la seva actuació.
En el comunicat, Antifrau assegura que insta al Departament d’Economia i Hisenda i a l’ICS que “valorin i verifiquin l’abast, la repercussió i els efectes de l’aplicació de la normativa tributària i duanera en l’operació amb Basic Devices, SL”, que en el moment d’execució del contracte es va modificar.
Compres
Aquesta investigació va arrencar el 9 d’abril de 2020, quan el director de l’Oficina Antifrau va ordenar l’inici d’una actuació d’anàlisi sobre presumptes irregularitats en la cadena de distribució i venda de productes sanitaris essencials. Aquesta actuació es va instar per iniciativa pròpia, "davant l’increment de risc de corrupció" que comportava la situació d’estat d’alarma sanitària conjuntament amb la generalització de la tramitació d’emergència de compres per part de les administracions públiques catalanes.
S’hi afegeix que en el marc d’aquella actuació es va fer una recerca sistemàtica d’anuncis de compra pública de mascaretes. De resultes de la recerca, es va identificar la compra massiva de material sanitari per part de l’Institut Català de la Salut (ICS) per un import inicial de més de 60 milions d’euros a l’empresa Basic Devices, SL, la qual s’hauria presentat com a intermediària del mercat xinès. En aquelles dates i vinculat a aquesta compra, diversos mitjans de comunicació varen fer públic que el Govern havia presentat una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra per una possible estafa. De fet, segons es recollia als mitjans de comunicació, l’entitat financera encarregada d’efectuar els pagaments va alertar de la possible estafa per part d’aquella mercantil. Ara, acabada la informació, es dona trasllat a Hisenda perquè comprovi si tota l’operació és correcta. Dies després de l'alerta d'Antifrau, El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va afirmar que "totes les persones implicades en aquesta despesa eren conscients que es tractava d'una operació de molt risc".
La setmana passada, Miguel Ángel Gimeno va alertar en el Parlament de “manca de control polític” pel que fa a la contracció pública.