Es compleix un any des que el Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) donés oficialment per finalitzada l'erupció del volcà Cumbre Vieja de la Palma, popularment batejat ja com a 'Tajogaite', després de 85 dies d'activitat. El fenomen natural va començar les 15.10 hores del 19 de setembre de 2021, després de diverses setmanes de tremolors i deformació del terreny, sent el més gran un terratrèmol de magnitud 4,2 que va tenir lloc hores abans de l'inici de l'erupció. La lava va començar llavors a avançar a marxes gegantesques des de la zona de Cap de Vaca, a el Paso, obligant a evacuar el mateix dia a 5.000 persones d'aquest municipi i d'altres voltants, com Tazacorte i Los Llanos de Aridane.
El pas de la lava
La xifra d'evacuats va augmentar exponencialment durant les setmanes que van seguir l'erupció, així com la de les cases i carreteres engolides per la lava. S'han vist afectades més de 1.200 hectàrees i engolint gairebé 3.000 infraestructures. La matinada del 29 de setembre, la lava va arribar al mar després de caure per un penya-segat de 100 metres d'altitud, provocant un delta que poc a poc va guanyar terreny a l'oceà. L'arribada de la lava, a més de 1.000 °C, amb el mar va produir un xoc tèrmic que va generar columnes de fum.
L'erupció més llarga
Amb tot, l'erupció va acabar el 13 de desembre, encara que la confirmació oficial va arribar el dia de Nadal. Va durar un total de 85 dies, superant la del Tehuya el 1585 i passant a ser, per tant, el de més durada que ha patit l'illa. Tristament, va caldre lamentar un mort: un veí de 72 anys del municipi d'el Paso que va ser trobat mort després d'accedir juntament amb un equip de veïns a la zona d'exclusió per dur a terme tasques de neteja. El sector agrícola va ser un dels més afectats, ja que la Palma és l'illa que més plàtan produeix després de Tenerife i el 50% del seu PIB ve d'aquesta fruita. El Govern de les Canàries va fixar en el seu moment que els danys per l'erupció del volcà ascendien a uns 842 milions d'euros i que la reconstrucció tardarà anys. D'aquesta xifra, les administracions han mobilitzat ja uns 565 milions en diferents tipus d'ajuts públics. A més, en els Pressupostos Autonòmics per a 2023 s'inclou crèdit per 100 milions d'euros per a la reconstrucció de la Palma després de l'erupció, a la qual cosa se sumaran uns altres 60 milions en diferents conceptes.
Els afectats demanen més finançament
Per la seva part, la Plataforma d'Afectats Volcà Cumbre Vieja 2021, està reclamant en l'actualitat que hi hagi més finançament en els Pressupostos Autonòmics el 2023 per a la reconstrucció de les zones afectades i del conjunt de l'illa. Amb aquest objectiu va tenir lloc una concentració davant el Parlament de les Canàries el passat 19 de desembre, mentre que els damnificats entenen que les seves peticions es fan amb finalitats "justes i ètiques" que passa per "evitar la desfeta econòmica i social de la Vall d'Aridane i tota l'illa". La Plataforma assenyala que si no es recupera la capacitat econòmica al nivell anterior a l'erupció, es produirà el "tancament massiu" definitiu d'empreses, la falta d'expectatives laborals, l'emigració de més habitants de la Palma i, en general, un empobriment.