Tot just fa una setmana, l'Ariel Geller va visitar el museu Hecht de la universitat de Haifa a Israel amb la seva família, una visita que s'ha compartit arreu del món, perquè el petit de 4 anys, va trencar de forma involuntària una gerra de 3500 anys d'antiguitat, que s'exposava sense cap vidre ni protecció. La peça datava de l'edat de bronze, entre els anys 2200 i el 1500 aC, i que originaria de la regió de Canaan, a la costa mediterrània oriental. La gerra, que en el seu moment es feia servir per transportar oli d'oliva o vi, havia estat descoberta sencera i en perfecte estat, un fet poc habitual en objectes de ceràmica. La peça estava exposada sense protecció, seguint la política del centre de mostrar les troballes arqueològiques "sense obstacles".
L'accident va passar quan el nen "va estirar lleugerament de la gerra" perquè tenia "curiositat per saber què hi havia a dins", segons van explicar els seus pares. Al museu van ser comprensius amb tot plegat, i un cop passat l'ensurt, han decidit convidar el nen perquè tornés a fer una visita guiada. Durant la visita, el nen ha pogut veure en primera persona com els professionals restauren les peces, com la que ell va trencar. Ho ha pogut fer amb un kit especial de restauració del museu, que també l'ha volgut obsequiar amb una samarreta i una gorra. Des del museu defensen que davant d'un fet que consideren clarament "accidental", calia optar per la decisió amable, i animar el nen i la seva família a tornar al museu sense rebre un càstig, contràriament al que creien alguns, que eren més partidaris de castigar l'infant.
Una visita que ha travessat fronteres
La notícia de la gerra trencada es va publicar en mitjans de tot el món, que ara també se n'han volgut fer ressò de la visita personalitzada per a l'Ariel i la seva família, que també ha sigut tema de debat a les xarxes socials.
A four-year-old boy who accidentally broke an ancient urn dating back to the late Bronze Age has returned for a visit to the museum in Israel.
— Sky News (@SkyNews) August 31, 2024
The 3,500-year-old artefact was on display at the Hecht Museum at the University of Haifa when it was damagedhttps://t.co/UcT70u880t pic.twitter.com/XuPPg3tWVV
Un dels aspectes més mencionats a les xarxes, és el fet que la peça no estigués darrere de cap vidre, cosa que el director del museu Hecht Inbal Rivilin, ho justifica perquè "els museus són realment una part de la comunitat on es troben, per tant, han de ser el més accessibles i inclusius possible". Els responsables del centre han aprofitat la discussió oberta sobre l'ètica i l'educació que ha despertat, i han aprofitat per reivindicar el paper dels museus: "És més important que mai relacionar-se amb la cultura, la història i els valors. Si bé el trist fet que plasma la figura d'un nen que, per pura curiositat, trenca 3.500 anys d'història, estem orgullosos d'haver continuat generant interès públic pels museus i el paper central i la importància que tenen en la comunitat".