Aquest dilluns els Mossos d’Esquadra han presentat la seva aplicació digital, ja disponible en sistemes operatius Android (Play Store) i iOS (Apple Store) i que és l’avantsala de la nova comissaria digital que té al cap la Prefectura del cos i el comissari en cap Eduard Sallent. La nova comissaria digital permetrà als ciutadans relacionar-se amb la policia de manera bidireccional i poder presentar denúncies de manera telemàtica. L’APP arriba el dia abans que els Mossos també presentin la nova estructura del cos que crea una Comissaria General TIC i una Regió Policial Virtual, tal com va avançar ElNacional.cat el passat mes de juny.

La nova aplicació dels Mossos d’Esquadra ja està disponible i està dissenyada en català, castellà, aranès i anglès a les dues plataformes i la seva descàrrega és gratuïta. Actualment, la primera versió d’aquesta aplicació és unidireccional i només permet rebre informació per part dels Mossos, però l’objectiu és que des de l’APP els ciutadans puguin també contactar amb la policia des de la mateixa aplicació per presentar denúncies, entre altres coses, tal com han explicat aquest dilluns en una presentació des del CCCB el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap.

Des d’un botó d’emergència els ciutadans que tinguin l’aplicació podran trucar directament al telèfon d’emergències 112 i també podrà demanar cita prèvia, accedir al WhatsApp de violències masclistes, contactar per facilitar informació sobre terrorisme, localitzar la comissaria més propera o consultar els objectes recuperats en investigacions contra grups de lladres. 

Avisos a la ciutadania en temps real

La nova aplicació que s’ha presentat avui forma part d’aquest procés de canvi tecnològic que afronten els Mossos d’Esquadra com a policia moderna i tecnològica assumint nous desafiaments de seguretat pública i reptes que demana la societat, ha explicat el conseller durant la presentació. L’aplicació serà un canal més de l’ecosistema virtual que els Mossos d’Esquadra volen crear i que s’anirà implementant de manera progressiva durant els anys que venen. L’objectiu és apostar per generar nous vincles més àgils, ràpids i eficaços entre la policia i la ciutadania amb l’objectiu de millorar els serveis policials que es presten a la societat.

La nova aplicació inclou un sistema d’avisos a la ciutadania amb missatges que es podran configurar segons avisos de seguretat, falsos rumors i estafes, consells de seguretat i accés al cos. Pel que fa a les notificacions relacionades amb incidents de seguretat, s’inclouran els que siguin excepcionals i d’un abast extraordinari com ara atemptats, manifestacions amb incidents d’ordre públic greus, incidents rellevants que afectin la seguretat ciutadana, dispositius de grans esdeveniments i grans emergències. Els ciutadans, des de la configuració de l’aplicació, poden escollir quines notificacions rebre, per temes o territorialment.

Captura de pantalla a l'aplicació dels Mossos d'Esquadra a Apple / Cedida

Nova estructura encarada en la digitalització del cos

Aquest dimarts el departament d’Interior portarà a la reunió del Consell Executiu del Govern de la Generalitat de Catalunya una modificació de l’estructura del cos. Entre altres coses, algunes de ja avançades els darrers mesos per ElNacional.cat, la policia catalana crearà una Comissaria General TIC i també una Regió Policial Virtual (RPV).

En aquesta regió, que se sumarà a les nou territorials que té actualment el cos dels Mossos d’Esquadra, es farà atenció en seguretat ciutadana, fent ciberpatrullatge per l’entorn virtual, i alhora s’investigaran delictes que es puguin haver comès en aquest entorn i que no tingui cap adscripció territorial. Alhora, en aquesta línia, per investigar delictes més greus, que superin les investigacions ordinàries d’aquesta regió virtual, la policia també crea en aquest nou decret d’estructura una Àrea Central de Cibercrim, inclosa en la Divisió d’Investigació Criminal Central (DICC). En aquest entorn digital, més enllà de les estafes, que és el que ocupa un important gruix de les denúncies que es fan, també hi ha més delictes, més greus, relacionats amb l’extorsió o contra les llibertats sexuals.