La sequera, que havia fet un pas enrere en els darrers mesos, torna a situar-se com a problema prioritari a Catalunya. El Govern ha fixat un calendari amb una sèrie de mesures per preservar l'aigua en els pròxims deu anys, en concret entre 2024 i 2034. L'objectiu de la Generalitat és que el 2030 es disposin de 280 hm3 addicionals arran de l’increment de la dessalinització, la regeneració, el millor aprofitament d’aigua a la conca del Besòs i millores en els tractaments a la conca del Llobregat, entre d’altres, per reduir la dependència de la pluja. Entre les mesures destaca la nova dessalinitzadora de l'Alt Empordà, que l'executiu preveu que pugui estar operativa el 2032. Aquesta infraestructura compta amb una inversió de 200 milions i produiria 200 litres d'aigua per segon.
Hi ha dues mesures que estan previstes perquè es produeixin abans que acabi l'any: les millores de la potabilitzadora d’Empuriabrava, mitjançant una inversió de 2,5 milions d’euros i l'aportació d’aigua regenerada des de la depuradora de Figueres fins al riu la Muga a l’altura de Pont de Molins (100 litres per segon i 6 milions d’euros d’inversió).
Estratègies per aprofitar l'aigua
El calendari aprovat aquest dimarts dona continuïtat a les mesures anunciades el 27 d'agost i que conformen la nova estratègia de gestió de l'aigua, que busca deixar de dependre de l'aigua de la pluja i fer possible que el 70% de les demandes es puguin garantir amb recursos provinents precisament de la dessalinització, la regeneració i els recursos del Besòs, entre d'altres. Les mesures establertes de cara a l'any vinent s'establiran a diferents punts de Catalunya. A l'Alt Empordà, entraran en funcionament les dessalinitzadores mòbils de Roses (55 litres per segon i 3,6 milions d’euros) i Empuriabrava (35 litres per segon i 3 milions d’euros d’inversió). Mentre que al sistema Ter-Llobregat, un dels més castigats durant tot l'any, es posaran en servei tres actuacions per incrementar la disponibilitat d'aigua i la millora de la qualitat a l'entorn metropolità. En paral·lel, està previst que a mitjans del 2025 entrarà en servei l’ampliació de la potabilitzadora de la Trinitat, construïda per Aigües de Barcelona, i ja a finals de 2025, es preveu que es puguin activar els nous pous de Sant Joan Despí —1.300 litres per segon i 30 milions d’euros— i la potabilitzadora Estrella —800 litres per segon i 33 milions—, dues actuacions que sobretot permetran millorar la qualitat de l'aigua. A més, també estan previstes actuacions de suport, com la incorporació de l’aigua provinent de la riera de Rubí per incrementar la disponibilitat d’aigua en el riu Llobregat; la recuperació de pous en l’àmbit del Ter Llobregat, Baix Camp, Priorat i Muga a través dels ajuts aportats per l’ACA (260 litres per segon i 19 milions d’euros) i l’aprofitament dels pous de Montcada, amb una aportació de 100 litres per segon.
El calendari fixa que el 2026 comenci la posada en servei de l'Estació de Regeneració d'Aigua (ERA) de Sant Feliu de Llobregat. Així com la finalització de les obres del nou tram de l'aqüeducte d'ATL entre Cardedeu i Trinitat, que està pensat per solucionar les fuites a l'altura de Badalona. Pel que fa al 2027, entraria en servei l'estació de regeneració d'aigua de Mataró (200 litres per segon i 6 milions d'inversió) i la de Figueres (100 litres per segon i 4 milions), així com les millores del tractament d'osmosi inversa de la potabilitzadora de Sant Joan Despí (2.000 litres per segon i 135 milions d'euros). Amb aquestes accions, està planificat que a finals del 2027 s'incrementi en 68 hectòmetres cúbics la disponibilitat d'aigua.
Per al 2028 està prevista la connexió entre les aigües residuals del Besòs fins a la depuradora del Llobregat, que aportarà fins a 250 litres per segon. La inversió prevista és de 20 milions d'euros. També estaran a punt les millores a la potabilitzadora del Llobregat (115 milions d'euros) i a la planta de tractament d'aigua potable del Ter (115 milions), així com la posada en servei de la potabilitzadora de Montcada (600 litres per segon i 60 milions). Aquestes actuacions suposaran una millora dels tractaments d'aigua sobretot en períodes d'escassetat.
Al llarg del 2029 es preveu que s'incrementi fins als 194 hectòmetres cúbics la disponibilitat de nova aigua, arran de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, que passarà dels 20 als 80 hm³. Aquesta obra compta amb un pressupost de 290 milions d'euros. També es construirà una planta dessalinitzadora a la conca del Foix (280 milions d'euros i una capacitat de 30 hectòmetres) i la posada en servei de la potabilitzadora de Bon Pastor (1.000 litres per segon i 120 milions d'inversió). A finals del mateix any es preveu que pugui iniciar-se el funcionament de la conducció que aportarà aigua regenerada des de la depuradora de Sabadell riu Sec fins als municipis de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès (170 litres per segon i 5,5 milions d'euros). Per últim, de cara al 2030, s'incrementarà fins als 200 hm³ la disponibilitat d'aigua amb la finalització de les obres de l'estació de regeneració d'aigua del Besòs (2.000 litres per segon i 260 milions d'euros d'inversió) i incrementar l'aportació d'aigua residual tractada des del Besòs fins al Llobregat (750 litres per segon i 300 milions d'euros).
Mesures per pal·liar la sequera a Tarragona
A banda del calendari general, el Govern ha establert un calendari amb una sèrie d'actuacions urgents per pal·liar la sequera a les comarques de Tarragona. Entre aquestes, enllestir l'any vinent l'aportació de l'aigua de l'Ebre a l'embassament de Guiamets (5,5 milions d'euros d'inversió). Això ha de permetre garantir aigua per a les demandes de reg.
A més, el 2026 es preveu que estigui enllestida la connexió del Garrigues Sud amb la zona del Montsant (6 milions d'euros), aportant més recurs per al reg agrícola, mentre que a mitjans o finals del 2027 estaria enllestida la bassa per als regants de Riudecanyes (16 milions d'euros). Posteriorment, es posaria en servei l'estació de regeneració d'aigua de Reus (200 litres per segon i 8 milions d'inversió).