La universitat t'ha de preparar per al futur, fins i tot si aquest pot ser complicat. Aquesta és la mentalitat de la Universitat de Califòrnia a San Diego (UC San Diego) als Estats Units. L'alma mater de grans acadèmics com Angela Davis ha implementat un nou requisit per permetre que els seus alumnes es graduïn. Cap estudiant sortirà amb el graduat, sigui del grau que sigui, sense haver estudiat el canvi climàtic. Concretament, el prestigiós centre implanta des d'aquesta tardor un curs obligatori sobre la crisi climàtica. 

Els cursos han de cobrir almenys un 30% de continguts relacionats amb el clima i tractar dues de les quatre àrees, com ara fonaments científics, impactes humans, estratègies de mitigació i aprenentatge basat en projectes. Uns 7.000 estudiants de la promoció del 2028 es veuran afectats aquest any, segons informa The Guardian

Per tal de no alterar excessivament el pla d'estudis, no s'afegirà cap temps al calendari de graduació d'un estudiant: està dissenyat per integrar-se en el calendari de classe existent. Quaranta cursos dels existents compleixen l'objectiu, inclosos L'astronomia del canvi climàtic, Gènere i justícia climàtica o  Enfocaments indígenes del canvi climàtic. Moltes de les classes que s'inclouen en el requisit climàtic se superposen amb cursos que se centren en la diversitat, l'equitat i la inclusió, diu l'UC San Diego. "El més important és que la UC San Diego vol assegurar-se que estem preparant els estudiants per al futur que realment es trobaran", ha afirmat Gille, oceanògrafa física de la Scripps Institution of Oceanography que ha format part del comitè per crear el nou pla.

Escalfament sense precedents en 500 milions d'anys

Un nou estudi publicat a la revista Science mostra com l'emissió de gasos d'efecte hivernacle generats per l'acció humana estan escalfant actualment el planeta a un ritme molt més accelerat que els esdeveniments d'escalfament més ràpids de l'Eó Fanerozoic. És a dir, el planeta s'escalfa a una velocitat sense precedents en els darrers 500 milions d'anys. L'estudi també mostra com en els darreres 485 milions d'anys la concentració diòxid de carboni (CO₂) a l'atmosfera ha modificat la temperatura de la terra.

Les troballes de la investigació es basen en l'anàlisi de les dades geoquímiques de més de 150.000 fòssils repartits per tot el món, per reconstruir-ne la temperatura. D'aquesta manera, fòssils d'organismes unicel·lulars similars a les amebes o de petxines microscòpiques han ajudat a comprendre el clima durant una era geològica anomenada Eó Fanerozoic. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!