La conselleria d'Educació i Formació Professional activarà les setmanes vinents una campanya contra l'assetjament escolar per incidir en la prevenció, revisarà el funcionament de la Unitat d'Atenció i Suport a l'Alumnat en situació de Violència (USAV) i reforçarà la formació permanent del professorat sobre la matèria. L'assetjament "no és un joc de nens", comporta "molt patiment" i és una problemàtica "molt important" en què "ens posarem a treballar aviat", ha afirmat aquest divendres la consellera, Esther Niubó, en una compareixença al Departament.
Els casos de violència detectats a les aules van augmentar el curs 2023-24 en un 75,9 % respecte al curs 2022-23 i els d'assetjament escolar es van incrementar en un 52%, segons dades que el Departament va fer públiques a finals del curs passat. "L'augment de la detecció dels casos és perquè hi ha més conscienciació", per la qual cosa "volem que hi hagi més debat" i per això "iniciarem una gran campanya”, ha anunciat la consellera, que té previst iniciar-la a principis d'octubre.
La campanya portarà per títol 'L'assetjament t'acompanya tot el dia. Busca els senyals per aturar-lo' i serà visible a mitjans com la televisió, la ràdio o el metro i els autobusos. "Volem que es debati a les escoles, a les famílies, entre el conjunt de docents, també revisarem la feina que desenvolupa la USAV en els casos d'assetjament" i els "suports que donem als centres", ha explicat Niubó. "No hi haurà millora educativa si no hi ha benestar, equitat i inclusió als centres educatius", ha sentenciat la consellera.
En la lluita contra l'assetjament escolar i en la prevenció "és molt important la formació dels docents", que "moltes vegades no tenen les eines necessàries per abordar els casos d'assetjament", encara que "s'hagin simplificat protocols". Segons ha explicat la consellera, la campanya s'ha mostrat també a famílies afectades per casos d'assetjament escolar i l'han aprovat. D'altra banda, tot i que l'objectiu de la campanya és posar l'accent en la prevenció per evitar els casos d'assetjament, la conselleria revisarà si la reincidència ha de ser un element per considerar que hi ha un cas d'assetjament escolar.
Avançar els nomenaments per tenir les plantilles al juliol
D'altra banda, quant a la millora dels resultats educatius, un dels eixos de la legislatura, la consellera també ha anunciat que es posarà en marxa el curs vinent 2025-26 el programa 'Shine' per a la millora de la competència en llengua anglesa, amb una previsió inicial de 50 centres que s'espera ampliar. En aquest curs, es formarà les persones que hauran d'orientar els centres en el marc d'aquest programa de reforç en competència anglesa.
La conselleria ha donat a conèixer que el 76% dels docents que s'han inscrit al grup estable de substitucions, format per 2.145, ja han tingut una destinació i està cobrint una baixa. Aquest grup és una novetat d'aquest curs. Els docents tenen feina assegurada durant tot el curs, ja que entre destinació i destinació els professionals romanen al centre on han cobert la baixa fent altres funcions. També hi ha intenció de revisar el sistema de nomenaments de docents, per tal que aquests es facin a tot tardar la segona quinzena de juliol i així donar major estabilitat als centres. En aquest sentit, Educació defensa que els centres coneguin la plantilla que tindran el curs vinent a principis de juliol per tal de poder preparar-lo en condicions.
De cara al procés extraordinari de preinscripció d'FP, en què uns 15.000 alumnes han quedat sense plaça perquè "no complia els requisits" en no haver superat l'etapa anterior d'ESO o Batxillerat o per problemes en el tràmit, la consellera ha dit que "els acompanyarem des de Serveis Territorials" perquè "cursin cicles d'FP bàsica o PFI" que "no exigeixen la titulació prèvia".