La Unió Europea ha recomanat als ciutadans tenir una sèrie de provisions per si esclata una guerra o una crisi climàtica. En concret, Brussel·les ha demanat a totes les llars europees tenir subministraments d'emergència per sobreviure entre les quals s'inclouen reserves d'aigua, medicaments, bateries i aliments per subsistir 72 hores. La idea és crear un marc comú europeu, unes guies perquè els estats membres aconsegueixin l'autosuficiència de la seva població durant almenys 3 dies. L'executiu europeu acordarà amb els estats membres els principis per definir la guia i els productes bàsics que hauria d'incloure el kit de supervivència. L'anunci ha generat un cert nerviosisme en la població en conèixer el que hauria d'incloure el kit on destaquen els documents personals en una bossa hermètica, una llanterna, uns llumins i un encenedor, una ampolla d'aigua, una navalla suïssa, medicació, llaunes de menjar, diners en efectiu, el carregador del mòbil (i un carregador portàtil), unes cartes per jugar i una ràdio. Precisament, aquest últim producte és el que ha experimentat un significatiu augment de les vendes.

La ràdio de piles, nou producte estrella

Les ràdios de piles han augmentat un 30% les seves vendes des de l'anunci de la Unió Europea, segons  les dades del Gremi de Comerciants d'Electrodomèstics que recull El matí de Catalunya Ràdio. Amb l'aparició dels mòbils aquest dispositiu ha passat a un absolut pla, però en cas de desastre, seria de vital importància. 

El motiu principal de l'augment de compres de la ràdio de piles és que emet tant en FM com en AM, i per tant en cas d'emergència els governs es comunicarien amb la ciutadania a través de la freqüència AM, ja que, tot i és de pitjor qualitat permet emetre a molta més distància amb només un repetidor. En canvi, el sistema FM necessita molts repetidors per poder ampliar les seves ones. 

Des de Protecció Civil assenyalen que un equip bàsic de supervivència ha de comptar amb aigua, telèfon mòbil, ràdio de piles, menjar en llauna, medicació crònica, llanterna, documentació i diners en efectiu, entre altres elements. La Generalitat també recorda que fa més de 10 anys que incideixen en la necessitat d'estar previnguts en casos d'emergència com incendis, inundacions o grans nevades. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!