A Espanya, gairebé 3 milions de persones grans pateixen soledat no volguda. Es tracta d'una realitat silenciosa, però colpidora que no només afecta la salut mental, sinó també la física. Progressivament, aquestes persones deixen de sortir de casa i veuen reduïdes les seves interaccions socials, cosa que impacta directament en la seva qualitat de vida. Per exemple, augmenta el risc de malalties cròniques i la demència.

A Espanya, gairebé 3 milions de persones grans pateixen soledat indesitjada

Acompanyar les persones que senten soledat a poder gestionar-la millor i tenir una vida més plena. És per això que la Fundació "la Caixa" ha organitzat un escape room batejat amb el nom de Soledat a l'Hospitalet de Llobregat per conscienciar la ciutadania. Inspirat en les vivències de tres participants del programa Sempre Acompanyats de la fundació i amb la veu de l'actriu Mercedes Sampietro, es recreen situacions quotidianes que reflecteixen les emocions de les persones que pateixen soledat. 

Foto: Fundació "la Caixa"

El recorregut, dissenyat a partir de les vivències de Carmen Vázquez, Pedro Herrero i Sílvia Camarero, tres persones grans que han superat la soledat gràcies al programa Sempre Acompanyats, proporciona consells i eines per ajudar altres persones a afrontar i superar aquesta realitat. "Jo arribava a casa i el primer que feia era posar la ràdio o la televisió… en silenci no em sentia a casa", explica la Sílvia.

També es pot viure aquesta experiència des de casa de forma interactiva

Però també hi ha motius per a l'optimisme: segons les dades concloents de la iniciativa Sempre Acompanyats, un 68,94% dels participants han percebut una millora en el seu estat emocional. Aquest programa, que fa deu anys que funciona, ja ha atès més de 2.200 persones a tot l'estat aquest 2024. I continua expandint-se, oferint atenció personalitzada a més territoris, amb la col·laboració de més de 200 professionals i 300 voluntaris.

En total, durant el 2024 s'han realitzat més de 400 activitats comunitàries en el marc d'aquest projecte i s'ha arribat a més de 10.000 persones.

Un 68,94% dels participants del programa Sempre Acompanyats ha percebut una millora en el seu estat emocional

"Gràcies a aquest acompanyament, les persones tornen a construir les seves vides amb una xarxa de suport més sòlida, amb més confiança i amb més bon estat d’ànim. És important parlar de la soledat i comprendre-la per poder posar-hi fi", destaca el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

Foto: Fundació "la Caixa"

La soledat no volguda, lluny de ser només un sentiment, s'ha convertit en un repte social cada vegada més estès.

I tu, coneixes algú pateixi soledat indesitjada?