El mes de febrer d'enguany ha estat el més càlid des que hi ha registres, segons indica aquest dijous el programa europeu d'observació del clima Copernicus. D'aquesta forma es manté la tendència a l'alça i es converteix en el novè mes consecutiu (des del juny de 2023) amb temperatures trencadores de paràmetres, com ja ho va ser també aquest gener de 2024. Segons Copernicus, la temperatura mitjana de la Terra s'ha situat en 13,5 graus centígrads al febrer, una xifra que es troba 0,81 punts per sobre de la mitjana registrada el mateix mes entre el 1991 i el 2020 i 0,12 graus per sobre del que fins ara era el febrer més càlid que s'havia registrat, el del 2016.

Si es compara amb la mitjana de temperatura del que l'informe Copernicus assenyala com a època preindustrial, entre 1850 i 1900, es mostra que el febrer de 2024 ha estat 1,77 graus centígrads més càlid. En conjunt, la mitjana dels darrers dotze mesos (març de 2023 - febrer de 2024) ha estat la més alta mai enregistrada, uns 1,56 graus per sobre dels nivells del període 1850-1900. Això situa la temperatura global mitjana per sobre de la línia vermella dels 1,5 graus d'escalfament, un llindar a partir del qual s'esperen les pitjors conseqüències del canvi climàtic a llarg termini.

Les temperatures d'aquest febrer, fent mitjana a tot el món, han estat "excepcionalment altes" a la primera meitat del mes, alerta Copernicus, que les situa uns 2 graus per sobre dels nivells 1850-1900 entre els dies 8 i 11. Si mirem Europa amb més detall, les temperatures d'aquest febrer han estat 3,3 graus per sobre de la mitjana entre 1991 i 2020, amb una especial incidència de l'augment de temperatura a Europa central i oriental. Globalment, tot el darrer període hivernal, de desembre al febrer, ha estat el segon més càlid mai enregistrat.

Mar escalfat i sequeres localitzades

Les temperatures a la superfície del mar també han assolit un rècord aquest mes de febrer. S'han situat en 21,06 graus centígrads, superant així la màxima registrada fins ara de 20,98 graus centígrads de l'agost del 2023. Per dies, la temperatura de la superfície del mar va arribar fins als 21,09 graus centígrads a finals de mes. Pel que fa a les precipitacions, les dades de Copernicus apunten que aquest febrer ha estat més humit a Europa que la mitjana, però remarquen que s'han registrat "condicions persistents més seques de la mitjana a l'est i el sud d'Espanya", amb el que es fa referència a la greu sequera que pateix Catalunya des de fa gairebé tres anys. També s'han observat "condicions més seques que la mitjana" a la majoria de països mediterranis, part dels Balcans, Turquia i regions d'Islàndia i el nord d'Escandinàvia, així com a la Rússia occidental.

"Gens sorprenent": la tendència del canvi climàtic

El director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, Carlo Buontempo, ha qualificat aquestes noves xifres rècord de temperatura com a "gens sorprenents", ja que, assenyala, "l'escalfament continu del sistema climàtic porta inevitablement a nous extrems de temperatura". "El clima respon a les concentracions reals de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, per la qual cosa, a menys que aconseguim estabilitzar-les, inevitablement enfrontarem nous rècords de temperatura global i les seves conseqüències", ha alertat l'expert.

 


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!