Catalunya tindrà a partir del 15 de desembre un nou equipament històric de referència, el nou Museu del Renaixement, que acollirà el Palau de Requesens de Molins de Rei i que serà el primer museu monogràfic sobre els segles XV-XVII. En aquest espai es vol divulgar la importància de l’art, però també de la història, la cultura, la ciència i la societat, i es vol convertir en un referent sobre aquest període històric i per la difusió del Renaixement. El nou museu incorpora peces arribades de diferents museus, tant catalans com d’altres indrets, però la joia de la corona és un tapís gegantí, de 5 metres d’alt i 9 metres de llargada, confeccionat al taller Willem Dermoyen de Brussel·les, una peça que va comprar la Generalitat l’any 1557 per decorar el Palau de la Generalitat.
Un tapís “únic i de gran bellesa”
El director del nou Museu del Renaixement, Damià Martínez, explica en declaracions a l’ACN, que aquest tapís és una peça “única i de gran bellesa” i que en l’època que la Generalitat el va adquirir es considerava una peça de luxe, la qual estava feta de forma artesanal, brodant fil de llana i seda “amb un nivell de qualitat i de detall excepcional”. A més del tapís, el museu exposarà prop d’un centenar d’obres d’art, majoritàriament del segle XVI, amb algunes peces destacades dels segles XV i XVII, però també hi ha elements per explicar la història, la cultura i la ciència “d’una època de gran modernitat”.
Martínez sosté que, a diferència d’altres espais expositius ja existents a Catalunya sobre el Renaixement, en aquest cas l’equipament ofereix un discurs monogràfic mai fet. “El Renaixement és el moment en què hi ha un canvi de paradigma molt important en la percepció de l’univers, de la descoberta d’un nou món perquè es constata que la Terra no és plana”, remarca el director, i afegeix que va ser una “gran eclosió de molts àmbits del saber, del coneixement i de la creença en noves capacitats de l’individu”.
Les obres procedeixen de la col·lecció municipal de Molins de Rei, així com de prestigioses institucions museístiques, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu Frederic Marès, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, la Universitat de Barcelona, i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. El Museo Nacional del Prado també ha cedit obra, en el marc del programa #ElPradoExtendido, una iniciativa que busca ampliar la presència de les seves obres arreu d’Espanya.
Impuls per a Molins de Rei
L'obertura del museu, que es posicionarà com el primer a Catalunya dedicat exclusivament a aquest període històric, Molins de Rei esdevindrà un nou referent cultural i patrimonial del país, oferint un nou atractiu per als veïns i visitants. La intenció és que l’espai sigui un pol d’atracció turística a Molins i el Baix Llobregat. Per això també s’hi ubicarà la primera oficina de turisme del municipi. Pel que fa a les previsions de visitants anuals, Martínez apunta que treballen amb una estimació d’entre 6.000 i 10.000 persones. Un dels pilars del museu és el seu Pla Educatiu, dissenyat per convertir-lo en una eina pedagògica per a escolars de totes les edats, amb una oferta adreçada a escoles i instituts.
A més, el museu aposta fermament per l’accessibilitat. Entre altres mesures, ofereix audioguies en català, castellà i anglès, senyalització tàctil, lavabos adaptats i un joc de pistes familiar anomenat Remolina de Requesens i els secrets del palau. Aquesta activitat lúdica, protagonitzada per un personatge fictici inspirat en elements del Palau, vol fer del museu un espai atractiu per a visitants de totes les edats. El Museu obrirà dimecres i dijous (de 10 a 14 h i de 15 a 18 h), divendres i dissabte (de 10 a 14 h i de 15 a 19) i diumenge (de 10 a 15 hores).
Rehabilitació d’un espai emblemàtic
A més, el Museu ha permès saldar una assignatura pendent, com era la rehabilitació del Palau de Requesens, un edifici històric declarat bé cultural d'interès nacional, que és un espai que permet fer valdre el pes que va tenir el municipi al segle XVI. S’hi ha invertit prop de 4 milions d’euros, finançat per diverses administracions públiques, amb un 70% finançat amb subvencions europees, per recuperar aquest espai emblemàtic de la vila, vinculat a la història de Molins de Rei des del segle XV. Construït com a residència de la influent família Requesens, aquest edifici va acollir figures històriques com els Reis Catòlics, Carles V i Felip II. El Palau de Requesens també ha estat rehabilitat com a centre d’actes institucionals i acadèmics. La sala La Gòtica continuarà acollint esdeveniments diversos, com exposicions, xerrades i presentacions.
Tot a punt per a la inauguració
A l’interior del Museu ja s’estan desempaquetant les últimes peces han arribat recentment per situar-les en espais llocs estratègics del museu. Tot un procés minuciós on participen una desena d’especialistes per preservar les peces, supervisar l’operatiu i garantir que queden exposades en condicions òptimes. L’Ajuntament de la ciutat també està ultimant la inauguració del dia 15 a les 12 hores, un esdeveniment cultural i una cercavila amb recreació històrica gràcies a la participació de dues entitats de la Festa del Renaixement de Tortosa. Després d’una lectura teatralitzada a la mateixa plaça on s’ubica el Palau de Requesens, l’equipament quedarà obert al públic.