L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha anunciat que els 22 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'aqüífer Fluvià-Muga tornen a estar en emergència per sequera. La decisió es pren pel descens continuat de l'aqüífer a partir de l'estiu, i obliga aquestes localitats a aplicar restriccions, que entraran en vigor dimecres, i afectaran unes 24.000 persones.

Les mesures suposen una dotació mitjana de 200 litres per habitant i dia, i que inclou els consums domiciliaris, els usos econòmics i els municipals, prohibir el reg de zones verdes amb aigua potable, permetre només el reg de zones esportives per a la pràctica d’esport federat, reduir el reg agrícola en un 80%, entre d’altres. En paral·lel, també hi ha canvis en la situació de sequera a Vallirana, que passarà de l'estat d’emergència al d’alerta, que se situa així en el mateix escenari que la unitat de la qual depèn, l'Anoia-Gaià.

Els municipis afectats són Agullana, Capmany, Garriguella, la Jonquera, l’Armentera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga, Vilamacolum i Espolla. Aquests municipis ja van estar en emergència fins a finals de maig, quan van passar a un estat d'excepcionalitat per la millora de les reserves.

Les restriccions i la incertesa preocupa els pagesos de la comarca, tant els que depenen del pantà com també els de l'aqüífer, ja que encara no saben quina llavor han de plantar. Si no poden tornar a conrear blat de moro per la declaració d'emergència de l'aqüífer Fluvià-Muga, reclamen que es mantinguin les ajudes que hi ha hagut el 2024. El coordinador d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Xavier Frigola, exigeix al Govern "concreció" per a planificar amb temps. En aquest sentit, Frigola recorda que en un mes han de començar a fertilitzar els camps i, per tant, decidir quin cereal planten.

El sector assenyala que per ells suposa "un sacrifici", ja que a l'estiu és el cereal més habitual. De fet, l'any passat molts pagesos van haver de plantar gira-sol, sorgo o cereal d'hivern en comptes de blat de moro, per la situació de sequera i les restriccions imposades. A principis de la primavera es preveu que entrin en servei cinc nous pous de l’entorn de Peralada, que podrien aixecar les restriccions, però la decisió de plantar blat de moro o un altre cereal s'ha de prendre abans.

Noves restriccions per la sequera si no plou en els pròxims dos mesos

Les reserves dels embassaments de les conques internes continuen a la baixa després que les pluges hagin estat escasses els últims dos mesos i aquest dijous se situen en el 32,57 %. La dada és millor que la del mateix moment de l'any passat, en què les reserves eren del 16,19%, però suposa un 46,5% menys que la mitjana dels últims cinc anys. Cal recordar que en el moment que les reserves arriben al 25% es decreta la fase d'excepcionalitat per sequera, que inclou noves restriccions.

Davant aquest escenari, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque, va reconèixer que si en els dos mesos següents no plou prou, és possible que calgui aplicar noves restriccions. "Si tinguéssim una primavera de normalitat pluviomètrica, sumada a les inversions que estem fent, podríem superar aquest 2025. Si no hi hagués aquesta normalitat en la pluviometria, és possible que en dos mesos, poguéssim entrar en algun escenari de restriccions", va assegurar Paneque tot just fa una setmana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!