Aquest dilluns ha entrat en vigor el polèmic nou registre de dades a l'hostaleria i alguns serveis. A partir d'ara, establiments hotelers, apartaments turístics i agències de lloguer de vehicles hauran de recollir obligatòriament un seguit de dades dels seus clients per motius de seguretat. Es tracta d'una mesura controvertida, a la qual s'oposa bona part del sector turístic i l'hostaleria en considerar que és "desproporcionat", que els afegeix càrregues burocràtiques difícils de gestionar i que desincentiva el turisme. Col·lectius d'advocats, per la seva part, han expressat les seves reticències pel risc de vulneració de la privacitat dels ciutadans. El Ministeri de l'Interior defensa la utilitat com a instrument policial de prevenció i lluita contra el crim organitzat i el terrorisme, per als quals la logística de l'allotjament i dels vehicles "és determinant".
Estan obligats a registrar les dades dels clients d'hotels, hostals, pensions, cases de turisme rural, càmpings, establiments d'autocaravanes, agències de viatge i plataformes de lloguer de pisos turístics, empreses de lloguer de vehicles i llocs web per reservar cotxes. Les empreses que prestin aquests serveis hauran de pujar les dades a una plataforma informàtica habilitada: Ses.hospedajes. Fins ara el web estava ja habilitat, però era opcional. En total, es van registrar 61.500 hotels, 1.100 agències de viatges, 222 plataformes digitals i 1.700 empreses de lloguer de vehicles. Ara que és obligatori s'han donat més de 300.000 noves altes d'empreses.
Es recollirà informació del client com ara el nom, el sexe, el DNI, la nacionalitat, la data de naixement, el lloc de residència habitual, l'adreça completa, el telèfon, el correu electrònic, el nombre de viatgers que acompanyen el client i la relació de parentesc si hi ha un menor. A més, es demana informació sobre la transacció —data, hores d'entrada i sortida, número de referència—, l'immoble —si hi ha connexió a internet o no i el nombre d'habitacions—, i el pagament —titular, data de caducitat de la targeta i data de pagament—.
Multes de fins a 30.000 euros
I de quant és la multa en cas que un viatger es negui a proporcionar les dades que se li requereixen? Les sancions per infracció per part del ciutadà, sigui donar dades errònies intencionadament o negar-se a donar-les, poden oscil·lar entre 100 i 30.000 euros, depenent de la gravetat de la infracció. Per la seva part, els propietaris i empreses que no recullin i gestionin bé aquestes dades també poden ser sancionats, amb multes des de 600 a 30.000 euros. El Ministeri de l'Interior, però, assevera que no hi ha afany recaptatori.