Hi ha paraules que de tantes vegades que les hem dit o escoltat ja ni ens plantegem si les estem dient de manera correcta o no. És el cas d'una de les darreres modes del món de la festa, el conegut com a tardeo. Sortir de festa a la tarda, o al vespre, perquè així el cos aguanti millor i amb més dignitat l'endemà està de moda, sobretot entre aquells que ja no són tan joves. Fins ara, aquesta activitat es coneixia amb la mateixa paraula que es fa servir en castellà, el 'tardeo' però el Termcat ha determinat com ho hem de dir en català correcte.
Aquest organisme, que depèn del Departament de Cultura de la Generalitat, proposa fer servir el terme 'vespreig' per substituir el que en castellà se’n diu tardeo. El Termcat defineix el vespreig com "l’activitat social que consisteix a sortir abans de la nit amb amics, companys, coneguts i saludats, sovint durant les hores del vespre, en bars, terrasses o altres espais d'oci, combinant tapes, copes, música, conversa i algun flirteig". I si a algú no el convenç el terme vespreig, el Termcat, com a forma complementària, proposa la denominació horabauxa, que és un acrònim format a partir de horabaixa (forma pròpia del balear) i disbauxa.
🔹 #termedelasetmana: 'vespreig'
— Termcat (@termcat) February 12, 2025
Partim de 'vespre' perquè es diu en tots els dialectes i coincideix bastant amb l'hora en què es fa. També permet el joc amb el verb 'vesprejar'
Com a forma complementària, tenim 'horabauxa', forma pròpia del balear 👇https://t.co/4YjKpNzZEn pic.twitter.com/BIIfC9mAfy
Per què vespreig?
Per què el Termcat aposta per vespreig? Partim de l’arrel vespre perquè té l’avantatge que es diu en tots els dialectes i sembla que coincideix bastant amb l'hora en què es fa aquesta activitat. A més a més, permet el joc amb el verb vesprejar, que ja existeix amb el sentit més general de "fer-se fosc"; però no s’entrebanca amb un sentit ja existent en una part o altra del domini. "Per tant, vespreig té aquell toc de singularitat pel que fa al concepte i alhora d’informalitat, amb la terminació en -eig", justifica l'organisme. Així que ja ho sabeu, a partir d’ara més vespreig i menys tardeig o tardeo.