Després de donar a llum i la baixada de les hormones, les dones poden tenir un període de certa ambivalència emocional. La il·lusió de l'arribada del nadó es pot barrejar amb episodis de tristesa i un cert desbordament. Els primers mesos amb un nadó a casa solen ser frenètics i d'adaptació, així que és normal sentir-se amb alts i baixos emocionals.
Però, com diferenciar aquests sentiments que poden ser normals al principi amb la depressió postpart?
Per saber quins són els símptomes, causes i diferències amb altres patologies com el baby blues, hem parlat amb la doctora Judit Jaramago, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona.
Els baby blues, una tristesa temporal
El baby blues o tristesa postpart es caracteritza per ser un període delimitat en el temps (una o dues setmanes) en què la tristesa ens sotja de forma espontània i ens fa tenir estones en què tot ens supera. El baby blues apareix entre el 50 i el 85 % de les dones. Plorar per tot o sentir-se molt més sensible són alguns dels símptomes d'aquest fenomen. No obstant això, és un període de canvis lleus en l'estat d'ànim. Es relaciona amb l'alteració brusca de moltes hormones, baixada d'estrògens i progesterona, pujada de prolactina, entre d'altres.
El baby blues apareix entre el 50 i el 85 % de les dones
La doctora Jaramago indica que, a diferència de la depressió postpart, el baby blues no fa que deixem de cuidar el nadó i ens permet continuar amb el nostre dia a dia amb certa normalitat. Òbviament, com expressa l'experta, els dies es focalitzen a adaptar-se als canvis que implica haver tingut un nadó i no sol tardar a desaparèixer la simptomatologia esmentada.
La depressió postpart
Per contra, la depressió postpart no està delimitada en el temps i té més impacte en el dia a dia de la mare, apunta l'especialista. En els casos que es desenvolupa aquesta patologia, la mare deixa d'atendre les necessitats del nadó, així com les seves pròpies necessitats. A més, pateix una sensació de tancament, de no voler sortir de casa o no voler consultar amb els altres la seva situació.
Un dels principals factors de risc a l'hora de tenir una depressió postpart és haver patit anteriorment una depressió o altres trastorns de salut mental
Segons la ginecòloga, un dels principals factors de risc a l'hora de tenir una depressió postpart és haver patit anteriorment una depressió o altres trastorns de salut mental com a ansietat. Així mateix, altres factors que poden influir són els parts traumàtics, o haver patit algun esdeveniment estressant durant l'embaràs o problemes de salut amb el nounat (ingrés a UCI, alguna patologia...).
S'estima que 1 de cada 10 dones pateix depressió postpart, una incidència molt alta, tanmateix, el diagnòstic no sempre es realitza, la qual cosa la converteix en una patologia infradiagnosticada. Sovint, no són elles mateixes les que detecten que alguna cosa no va bé, sinó que són la seva parella o familiars els que se n'adonen.
Aquesta patologia sol estar invisibilitzada, així que és clau parlar d'ella i detallar en què consisteix per poder tractar-la com més aviat millor i prosseguir amb normalitat l'adaptació del nou membre de la família. El fonamental per a la doctora és consultar com més aviat millor amb el professional de referència per poder fer un diagnòstic primerenc i aconseguir una ràpida recuperació.
L'important per diagnosticar-la precoçment és que se sol·liciti una valoració sempre que:
- La simptomatologia sigui greu i tingui dificultats per seguir amb la cura pròpia o del nounat
- La durada de l'estat depressiu es prolongui més de dues setmanes
- Tingui problemes per crear vincle amb el nadó
- Presenti dubtes constants sobre la capacitat de cuidar el nadó
- Tingui pensaments sobre la mort, suïcidi, o fer-se mal a ella mateixa o al nadó
Pot servir-te d'ajuda fer el test de l'Escala de Depressió Postpart d'Edimburg (EDPE). Si el resultat és major de 13 o bé si la pregunta 10 ha estat afirmativa, hauràs de sol·licitar ajuda a un professional sanitari perquè et valori.
També és important recordar la importància d'informar la ginecòloga o ginecòleg quan s'està embarassada si has tingut algun episodi de salut mental, ja que aquesta podrà realitzar un seguiment més detallat del teu cas i serà més fàcil prevenir que es torni a produir.
Quines són les semblances i diferències entre totes dues?
Per saber-ne més sobre aquestes dues afectacions, pots consultar el web de Quirónsalud.