Els envasos d'un sol ús tenen els dies comptats, o així intenta que sigui la Unió Europea. El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu van assolir aquest dilluns un acord polític provisional perquè els envasos siguin més segurs i sostenibles. L'acord sobre el Reglament sobre envasos i residus d'envasos, que abans d'entrar en vigor l'han d'adoptar formalment les dues institucions, considera el cicle de vida complet de l'embalatge. Tanmateix, com són aquestes mesures que pretenen abastar totes les fases de la producció i l'ús dels plàstics?

El pacte inclou un ventall de mesures per reduir, reutilitzar i reciclar envasos, augmentar la seguretat minimitzant la presència de substàncies nocives i impulsar l'economia circular. Es posa el focus especialment en els plàstics d'un sol ús, molt comuns en el sector alimentari. 

Menys embalatges

L'acord estableix objectius de reducció d'envasos i exigeix ​​als països de la UE que redueixin, en particular, la quantitat de residus d'envasos de plàstic. El reglament vol exigir una reducció dels envasos del 5% per al 2030, 10% per al 2035 i 15% per al 2040 en els Estats europeus. A més, determinats formats d'envasos de plàstic d'un sol ús quedaran prohibits a partir de l'1 de gener del 2030. Per exemple, dels envasos per a fruites i verdures fresques sense processar, envasos per a aliments i begudes envasats i consumits en cafeteries i restaurants, porcions individuals (condiments, salses, cremes, sucre), els envasos en miniatura per a productes de tocador o els embolcalls per a maletes a aeroports.

En aquest sac de plàstics d'un sol ús que hauran de desaparèixer en uns pocs anys, s'inclouen les bosses de plàstic molt lleugeres, aquelles de menys de 15 micres. En aquest cas hi haurà algunes excepcions. Es podran fer servir per raons d'higiene o es proporcionin com a embalatge primari per a aliments a granel per ajudar a evitar el malbaratament d'aliments.

Què són els "químics eterns" i per què es prohibiran? 

Per evitar efectes adversos per a la salut, el pacte incorpora una prohibició de l'ús dels anomenats químics permanents o eterns en envasos en contacte amb aliments. Són substàncies alquíliques perfluorades i polifluorades o PFAS, que poden tindre efectes adversos a la salut de les persones. Tanmateix, aquest aspecte té poc impacte a l'Estat espanyol, ja que la llei de residus espanyola inclou aquesta prohibició. 

Reciclatge i recàrrega, dos punts claus

L'acord també inclou un objectiu específic per a envasos reutilitzables per a begudes alcohòliques i no alcohòliques per al 2030 (almenys un 10 %), encara que els Estats membres poden concedir una excepció de cinc anys sota determinades condicions. Els distribuïdors finals de begudes i menjar per emportar al sector de la restauració estaran obligats a oferir als consumidors la possibilitat de portar el seu propi envàs.

Els negociadors van acordar que tots els envasos haurien de ser reciclables i complir criteris estrictes que es definiran mitjançant legislació secundària. Es preveuen determinades exempcions per a la fusta lleugera, el suro, els tèxtils, el cautxú, la ceràmica, la porcellana o la cera. Així mateix, el 90% dels envasos de begudes de plàstic i metall d'un sol ús (fins a tres litres) es recolliran per separat el 2029.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.