Sovint les notícies que tracten de la crisi climàtica són negatives (i no hi ha per menys). Tanmateix, centrar-se només en els fracassos pot empènyer a la basarda i, de fet, en la lluita contra el canvi climàtic existeixen moltes victòries que assenyalen un futur on hi ha marge per l'optimisme. Aquest 2024 hi ha hagut diverses d'aquestes victòries que poden haver passat desapercebudes, així que les repassem:

1. Augment global de l'energia verda

Les energies renovables augmenten la seva implantació en tot el món.- Les dècades de promoció d'energies alternatives donen progressivament els seus fruits. Segons informa la BBC, fins i tot una de les grans potencies dependents del petroli com són els Estats Units ha assolit aquest 2024 una generació rècord d'energia eòlica, superant al carbó. 

Per altra banda, Agència Internacional de l'Energia (IEA) espera que el món afegeixi 5.500 GW de capacitat d'energia renovable d'aquí al 2030 i creixi la capacitat renovable global 2,7 vegades en comparació amb el 2022. A finals d'aquesta dècada s'espera que les fonts d'energia renovables cobreixin gairebé la meitat de tota l'electricitat. La punta de llança d'aquesta transició és la Xina.  L'any 2030, es preveu que la Xina representi almenys la meitat de la capacitat acumulada d'electricitat renovable del món, segons l'AIE.

2. Els rius, les muntanyes, les onades i les balenes, ja tenen personalitat jurídica

Un sentencia l'any 2022 a l'Equador va obrir el camí per considerar elements i animals de la natura com subjectes jurídics i, per tant, protegir els seus drets. La justícia equatoriana ha emès en els darrers anys sentències històriques que reconeixien els dels del bosc de Los Cedros o condemnant la contaminació d'un riu per vulnerar els drets de la natura. Aquest 2024, s'ha publicat un informe que va trobar que aquestes decisions poden ajudar a protegir els ecosistemes en perill d'extinció, segons subratlla la cadena britànica.

L'Equador ha estat pioner, però el país no està sol. Un nombre creixent de característiques i espais naturals han rebut la personalitat jurídica l'any 2024. Per exemple, a Nova Zelanda els cims del parc nacional d'Egmont, rebatejat com a Te Papakura o Taranaki, van ser reconeguts com a muntanyes ancestrals i es van convertir conjuntament en una persona jurídica. Al Brasil, part de l'oceà Atlàntic ha rebut també personalitat jurídica. A més, líders de diverses nacions del Pacífic han reconegut les balenes i els dofins com "persones jurídiques".

La majoria de la gent arreu del món vol més mesures contra el canvi climàtic, segons una macroenquesta. Unsplsah

3. Avança el primer litigi clima contra l'Estat espanyol

Centrant el focus en l'estat de la lluita contra el canvi climàtic a l'Estat espanyol, destaca una notícia ben recent: el primer litigi contra l'Estat espanyol per inacció climàtic segueix endavant. El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'empara que va presentar Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam, entre altres organitzacions, contra la decisió del Suprem de rebutjar les impugnacions contra el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC). Els magistrats de la Sala Segona del TC han acceptat el recurs presentat per aquestes ONG per "inacció climàtica" per part de l'Estat espanyol perquè que han considerat que el recurs afecta "una faceta d'un dret constitucional sobre el qual no hi ha doctrina". 

4. Un món que reclama més mesures

En un context en què el soroll dels negacionistes climàtics arriba a alguns governs d'extrema dreta al món i sembla que podria estar seduint a les persones en un moment crític de la lluita contra l'escalfament global, cal recordar una enquesta que ha sortit aquests 2024. Segons el sondeig realitzat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), la lluita contra la crisi climàtica és un consens global.

La investigació, elaborada conjuntament amb la Universitat d'Oxford, GeoPoll i el govern del Regne Unit, revela que el 80% de les persones de tot el món volen que els seus governs prenguin mesures més enèrgiques i contundents per fer front a la crisi climàtica i el 72% vol una transició energètica ràpida per deixar de banda l'ús de combustibles fòssils. A més, el 86% dels enquestats volen que els països deixin de banda les disputes geopolítiques i treballin junts per fer front al canvi climàtic —especialment als països africans (88%), Llatinoamèrica (86%) o Europa (80%) o Àsia i Oceania (78%) i menys a Nord-amèrica (66%)—.

5. El fruit d'anys de polítiques de conservació

Després d'anys lluitant per la seva implementació i atacs per part d'alguns sectors, les polítiques de conservació han confirmat com iniciatives valuoses per frenar i revertir la pèrdua de la biodiversitat. Segons informa la BBC, un grup de científics han revisat 665 assaigs de mesures de conservació a tot el món, inclosos diversos assaigs històrics, i han trobat que havien tingut un efecte positiu en dos de cada tres casos.

La cadena britànica ho exemplifica amb el cas l'antílop Saiga, en perill crític, a les praderies de l'Estepa Daurada. Un projecte del govern del Kazakhstan, on gràcies a dues dècades de seguiment etiquetatge i restauració de l'hàbitat s'ha passat de 20.000 antilops a 2,86 milions. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!