Greenpeace ha projectat una performance de protesta al pantà de Sau, símbol de la greu sequera que pateix Catalunya des de fa gairebé tres anys, coincidint amb el debat de TV3 per a les eleccions al Parlament del 12-M. La coneguda organització ecologista ha situat a l'embassament d'Osona vuit figures a mida real dels candidats dels partits que han participat en el debat, els que tenen representació al Parlament, i, alhora, han desplegat una gran pancarta amb el missatge: "El debat hauria d'estar aquí". D'aquesta forma, el grup ecologista vol assenyalar que les prioritats polítiques haurien de ser la lluita contra el canvi climàtic i la transició del model econòmic a un que no "sobreexploti i contamini" els recursos hídrics del país.
"El pantà de Sau està avui al 12,73% de la seva capacitat, la qual cosa reflecteix la greu situació ambiental que afronta Catalunya, provocada i aprofundida pel canvi climàtic, la mala gestió de les Administracions i una planificació hídrica orientada a satisfer les necessitats d’un model econòmic que durant anys ha sobreexplotat i contaminat els recursos hídrics del país", assenyala Greenpeace a través del comunicat amb el qual acompanyen la performance a Sau. En aquest sentit, l'entitat ecologista reclama als partits que "l'emergència climàtica i la crisi de biodiversitat siguin el centre" del debat polític i que no "passi de puntetes". En el debat de TV3 és cert que va ser així i la sequera va ser el bloc d'entrada, com a "principal preocupació" de la ciutadania catalana.
El coordinador de Greenpeace a Catalunya, Fernando Fernández, reclama als dirigents polítics que arribin a les institucions a partir de les eleccions del 12-M que apostin pel que anomena "una nova cultura de l'aigua" que, tenint en compte la manca de precipitacions i la pujada general de les temperatures pel canvi climàtic, lluiti per un model de producció econòmica i de consum que s'adapti a l'escassetat estructural. "Per a la legislatura vinent necessitem a més un calendari ambiciós de reducció de les nostres emissions de CO₂ a tots els sectors de la nostra economia i avançar en el desplegament de les energies renovables d’una manera ordenada, justa i participada", assenyalen des de Greenpeace.
Bateria de mesures per als partits
Entre les mesures que han fet arribar als partits en l'actual context electoral, l'organització ecologista reclama crear una vicepresidència de Transició Ecosocial i Emergència Climàtica, planificar com abandonar progressivament els combustibles fòssils i descarbonitzar l'economia per al 2040, posar fre al "malbaratament" de l'aigua per part de la ramaderia i agricultura industrials i el turisme "massiu"; avançar en mobilitat sostenible i en un sistema energètic renovable, protegir els espais naturals amb més dotació econòmica i humana, sobirania alimentària i pobles amb tots els serveis garantits en la proximitat, fomentar l'economia circular i la compra sostenible i de proximitat, i una major transparència participació ciutadana en matèria de gestió ecològica.
🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.