La 34a promoció de l’Escola de Policia de Catalunya s'ha graduat avui amb 1.247 nous agents. Es tracta, tal com ha destacat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'una promoció particularment especial, atès que el 30% dels graduats són dones. "Si volem avançar cap a un país més just i igualitari hem d’aconseguir que la feminització sigui arreu, a tots els àmbits i a tots els nivells", ha defensat el president.
En total 675 Mossos d'Esquadra i 572 policies locals de 129 municipis catalans han llançat les gorres a l'aire celebrant, així, que han superat el curs de formació bàsica.
Un percentatge encara baix
Aragonès ha encapçalat, juntament amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, l’acte de lliurament dels diplomes celebrat aquest matí. Durant la seva intervenció, ha lamentat que el percentatge de dones dins dels cossos de seguretat i emergències “sigui avui en dia encara massa baix”, i ha encoratjat a treballar perquè aquest índex “vagi augmentant per tal d’assemblar-se cada vegada més a la societat a la qual ha de servir”.
Tot i això, ha ressaltat que fa dos anys, l’any 2019, el total de dones als cossos de seguretat era del 19%, i ha subratllat la importància de lluitar perquè el creixement d’aquest percentatge es mantingui. "S’ha de veure reflectit, també, en els quadres de comandament dels cossos [...] Amb la feminització dels espais, dels equips i de les polítiques públiques tots i totes hi guanyem”, ha afegit Aragonès.
El percentatge més alt de l'Estat
Per la seva banda, el conseller també ha posat en valor la presència d’un 30% de dones en aquesta promoció, “el cos de Mossos d’Esquadra i la Policia de Catalunya és qui té un major percentatge de dones al conjunt de l’estat” ha dit.
“Però no ens conformem - ha continuat - perquè volem que la nostra policia s’assembli a la realitat a la qual serveix, no només per una raó de justícia social i d'equitat, sinó per ser més eficaços i per servir més i millor al conjunt de ciutadans i ciutadanes”. En aquest sentit, ha encoratjat a les noves policies “a aspirar i assumir totes les responsabilitats dintre dels vostres cossos policials”.
"Motiu d'orgull"
El cap de l’Executiu ha assegurat que aquesta nova promoció “és un motiu d’orgull”, perquè “incrementar la plantilla de servidors públics sempre és sinònim de poder oferir una millor atenció a la ciutadania, que és a qui ens devem i per qui hem de vetllar”.
Una opinió compartida per Elena, qui ha aprofitat la seva intervenció a l'acte per recordar a tots aquells agents que han perdut la vida, o han estat ferits en acte de servei. "Sou la imatge del relleu generacional i dels nous reptes que volem afrontar. Iniciem una nova etapa, uns nous reptes, amb els ulls posats en un horitzó, el 2030”, ha clamat.
"Esteu al servei dels drets i llibertats dels ciutadans i les ciutadanes i, particularment, d'aquells més vulnerables [...] Ser policia és ajudar a les dones que pateixen la xacra de la violència domèstica; ajudar als joves que pateixen assetjament a les escoles, protegir a la gent que no té llar...", ha declarat el conseller.
La policia de Catalunya és servei public. És treballar per garantir els drets i llibertats de la gent, especialment de la més vulnerable. Avui incorporem 1.247 noves dones i homes, imatge viva del relleu generacional i dels nous reptes que cal afrontar. pic.twitter.com/gJtXF9MKCR
— Joan Ignasi Elena (@joanignasielena) October 2, 2021
34a promoció del Curs de formació bàsica per a policies
El Curs de la 34a promoció es va iniciar el passat 19 de gener i ha tingut una durada de 1004 hores. A l’inici del curs hi havia 1.372 alumnes, un 90,8% dels quals han superat el procés, mentre que 77 aspirants han suspès i 48 més han renunciat durant el curs. En concret, han superat el curs 675 dels 743 aspirants a mosso d’esquadra, i 572 dels 629 policials locals que van iniciar el procés.
Els mossos que s’han graduat avui a l’ISPC iniciaran l’any de pràctiques que hauran de superar destinats a comissaries d’arreu del territori català. Dels 629 policies locals graduats, 237 pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona.
La demarcació de Barcelona és la que ha aportat més policies enguany; en concret, el Barcelonès, el Baix Llobregat i els dos Vallesos són les comarques d’on prové més alumnat. Pel que fa a les comarques de Girona, el Gironès, La Selva i el Baix Empordà són les que compten amb més alumnes. Seguint la tendència dels anys anteriors, el Segrià és la comarca originària de la majoria d’alumnes de la demarcació de Lleida. En el cas de la demarcació de Tarragona, predomina l’alumnat provinent del Tarragonès, el Baix Camp i el Baix Ebre.