El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat el compromís del músic Pau Casals "contra la guerra, amb la pau i contra el franquisme", al concert 50 anys de Pau Casals a les Nacions Unides celebrat aquest diumenge al Palau de la Música pels 50 anys del premi que va rebre a l'ONU i el discurs que va pronunciar.

Ha assegurat que és un orgull "que quan s'ha parlat de Catalunya amb tota la força i expressió en l'Assemblea de les Nacions Unides hagi estat per parlar de pau", en al·lusió a aquell discurs.

 

Concert  50 anys de Pau Casals a les Nacions Unides / Twitter: Pere Aragonès

Continuar amb el seu llegat

També ha valorat que "quan tota Europa estava pel feixisme, Casals va expressar el seu compromís més ferm que mai contra la violència, per la pau i la democràcia", i ha advocat per continuar el seu llegat i fer créixer el seu compromís.

Per Aragonès, "la pau es construeix amb cohesió social, garantint drets i llibertats ciutadans" i l'enteniment i la llibertat dels pobles.

"Les grans nacions no es fan a través de la força", ha dit, sinó mitjançant els compromisos, les conviccions i la capacitat de generar benestar i oportunitats als seus ciutadans.

A l'acte hi han assistit també el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i les conselleres d'Acció Exterior i Transparència de la Generalitat, Victòria Alsina; i de Cultura, Natàlia Garriga.

Cunillera fa una crida al diàleg

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha llegit el discurs escrit pel ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, que no ha assistit a l'acte per "motius personals justificats", segons ha dit ella mateixa, moment en què ha rebut una xiulada.

Cunillera ha defensat que les Nacions Unides es van sentir honrades per la presència d'un músic amb la seva trajectòria en la defensa de la pau, que dipositava en elles "l'esperança per a una governança d'un món millor".

El seu discurs va ser "una crida al diàleg i la concòrdia, evitar un nou conflicte bèl·lic nuclear" en el context de la guerra freda, i una reivindicació perquè la música arribés a tothom.

Ha reivindicat "el seu compromís en la defensa de la pau, la democràcia i els drets humans", ha instat a mantenir viu el seu llegat musical i humanístic i a garantir que les generacions més joves comprenguin la seva vigència.

Casals, contra els totalitarismes

D'altra banda, ha afirmat que Casals "va plantar cara a les dictadures i els règims totalitaris, va ser un defensor de la legalitat democràtica de la República" i va ajudar a refugiats republicans espanyols dels camps de concentració del sud de França.

Cunillera ha defensat que Casals mai va parlar des de la superioritat moral, que va ser una de les persones que amb més força va projectar la cultura catalana i que "desgraciadament, va morir abans que Espanya recuperés" la democràcia, unes paraules que, de nou, han provocat la xiulada del públic, tal com ha succeït en finalitzar el discurs.