Els Mossos d’Esquadra tenen entre els seus objectius el control integral de la seguretat i exercir de policia nacional a Catalunya i per fer-ho han desplegat diverses noves unitats els darrers anys i mesos. La Policia Marítima, pel control de la costa, o la Comissaria General Tecnològica i l’aposta pel patrullatge i investigació digital, pel control del ciberespai, i avui, a Mollet del Vallès, han presentat el reforç de l’Àrea Aèria de la policia catalana. La presentació del desplegament territorial i del nou aparell no tripulat d’ala fixa s’ha fet a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i ha estat presidit pel conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, i del director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent. Guanyar l’espai aeri és una guerra més fàcil per la policia catalana i avui han posat de llarg la Policia Aèria.
Els Mossos d’Esquadra, a l'espai aeri, partien del mateix punt de sortida que altres policies i han fet avenços els darrers anys, com el desplegament de la cúpula de ferro antidrons Kuppel, de detecció i control de drons, i el desplegament de la Unitat de Drons. En canvi, en altres espais de confrontació, com el mar, tot i que les competències són compartides i s’esperen avenços polítics entre el Govern i el ministeri d’Interior, la Guàrdia Civil gaudeix d’anys d’avantatge per tot el desplegament tècnic i material a la costa catalana.
La força aèria es reforça
La força aèria dels Mossos d’Esquadra guanya múscul i operativitat amb un nou dron de molta més capacitat, d’ala fixa, de tecnologia alemana, un aparell de la marca Quantum Systems, Vector eVTOL, que és el primer cop que una policia del sud d’Europa incorpora, tal com va avançar ElNacional.cat. Només la policia federal alemanya disposa d'aquest dron d'ala fixa que treballa, sobretot, en la lluita contra el terrorisme.
El dron d’ala fixa presentat avui -abans de Nadal ja es van fer proves a la Cerdanya- té una major autonomia, velocitat i distància de vol i incorpora intel·ligència artificial (IA) per facilitar el pilotatge i control, així com la gestió de les imatges. Pot treballar amb ala fixa i també amb tres rotors, que permeten, en aquest cas, fer vols en zones amb persones o amb edificis. S’ha fet una inversió de més de 260.000 euros i està previst que pugui fer tasques preventives en l’àmbit de la seguretat pública i complementàries amb la resta d’equips actuals dels mitjans aeris dels Mossos, els dos helicòpters i també els drons multirotors.
Les característiques d’aquest dron, que permet volar a un radi de 35 quilòmetres -tot i que els Mossos de moment el faran volar només a 10 quilòmetres-, fer vols estacionaris i fer seguiments a control remot, permetrà als Mossos potenciar el patrullatge aeri en zones marítimes per incrementar la lluita contra organitzacions criminals vinculades amb el narcotràfic de cocaïna i haixix que treballen a la costa catalana. Fer les vigilàncies a les zones marítimes, juntament amb els patrullatges des de terra i també amb la Policia Marítima, serà un dels punts claus d'aquest nou dron adquirit pels Mossos d'Esquadra.
També permetrà detectar plantacions de marihuana en zones de difícil accés. Entre d’altres, la vigilància de les vies de l’alta velocitat també es podrà fer amb aquest nou dron dels Mossos. Els responsables de l’Àrea Aèria han explicat que els avançats sistemes de càmera i enllaç de dades del dron permeten la transmissió de dades en temps real, proporcionant informació i intel·ligència policial als equips de terra de manera oportuna. Aquest dron és el primer pas cap a una nova fase de tecnificació que la policia catalana, amb el comissari Sallent com a ideòleg, està posant en marxa per aconseguir cada cop disposar de més imatges que permetin prendre millors discissions als comandaments, hibridant els dos plans, el físic i el digital, el patruller però també les càmeres, que, al cap i a la fi, doten a la policia de més operativitat i capacitat, sigui en incidents crítics, com tiradors, o també amb la vigilància de zones complicades, com el mar. El projecte de Sallent, que avisa que no és en un futur llunyà, és poder també desplegar tota aquesta tecnologia de vigilància amb drons a la seguretat ciutadana, podent oferir als agents que treballen a peu de carrer també imatges en temps real que permeten als comandaments millorar en les seves preses de decisions.
Desplegament territorial
L’Àrea Aèria dels Mossos compta ara mateix amb 32 efectius que es dediquen a tres branques. Els helicòpters, els drons -multirotor i ala fixa- i també a la investigació d’accidents aeris. El cos preveu fer ben aviat noves promocions per ampliar el nombre d’agents i comandaments i també s’ha dissenyat un desplegament territorial. D’aquesta manera, segons ha pogut saber ElNacional.cat, els actuals agents que formen part d’aquesta unitat amb seu a Egara i a l’aeroport de Sabadell, es podran especialitzar i a cada regió -es comença per Tarragona, Lleida, Girona- agents habilitats per fer vols amb dron per donar suport a les unitats d’investigació territorials i també en dispositius de seguretat ciutadana. En total es desplegaran 24 drons a les regions policials que permetran incrementar el patrullatge policial, la protecció i detecció de drons que realitzen vols irregulars i potenciar les funcions de policia administrativa i judicial a l’aire també des del territori.
Actualment, la Unitat de Drons tenia un allau de peticions i era complicat poder donar sortida a totes; d’aquesta manera, amb el desplegament territorial, i després de confirmar l’èxit de la utilització d’aquestes eines policials, els responsables territorials dels Mossos podran disposar de suport des de l’aire sense necessitar activar recursos centrals. Tindran les bases als aeroports de Barcelona, Alguaire, Girona i Reus. Aquest 2023 els drons dels Mossos d’Esquadra han treballat en 500 serveis, uns serveis que ara, amb el desplegament territorial, creixeran exponencialment.
Drons nous, amb noves capacitats i especialitzats
Entre les novetats adquirides per l’Àrea Aèria hi ha nous drons que permet noves capacitats als equips d’especialistes de la policia catalana, tal com s’ha presentat avui a l’ISPC, amb exercicis pràctics on s’han posat a prova.
Un dels drons permet fer vols a interiors amb bona qualitat d’imatge i estabilització que s’utilitza per donar seguretat en serveis com incendis, col·lapse d’estructures, atrinxerats i donar seguretat a les unitats d’intervenció en cas de persona armada, quan es treballi conjuntament amb el Grup Especial d’Intervenció (GEI) -com en un dels exercicis que s'ha fet avui. Un dels altres drons també permet fer serveis discrets de vigilància, un aparell que per la seva mida és molt versàtil amb autonomia de fins a 40 minuts de vol amb càmera tèrmica de molta qualitat i zoom d’entre 100 i 200 metres.
També se suma a la força aèria dels Mossos un dron de major pes i volum que permet aguantar en condicions climatològiques adverses i a més incorpora una càmera molt potent amb càmera tèrmica de qualitat i un objectiu amb gran zoom. També s’ha adquirit un nou dron més gran i de més pes de la flota que suporta vents de fins a 50 km/h. Té capacitat de fer canvi de bateries en calent i un doble control remot per una major eficàcia i eficiència del vol i de la seva càmera. També la Unitat de Drons disposa d’un nou dron de només 1,6 kg de pes, amb una càmera tèrmica d’alta resolució i una càmera òptica amb resolució 8k, zoom òptic x10 i fins a x160 (imatge de qualitat a uns 400 metres), que també permet canviar les bateries en 15 segons i crear mapes 3D en temps real per planificar missions segures en zones complexes.
També s’ha comprat un dron de pes reduït, menys de 250 grams, amb qualitat d’imatge en HD per poder gravar en vertical cursos o operatius del cos dels Mossos d’Esquadra per tal de poder ser facilitades a la premsa.