L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) continua ampliant les mesures per lluitar contra els efectes de la sequera després de la declaració de l'estat d'emergència. Els esforços se centren a actuar sobre la demanda dins de les competències de l'AMB. Una de mesures més destacades és que fins a set municipis de l'àrea metropolitana es veuran afectats per la reducció de la pressió de l'aigua a partir de l'11 de març. Els municipis afectats seran Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Tiana, que són els que superen el llindar de 200 litres per habitant i dia. Sant Cugat s'hi situa molt a prop —consum de 199 litres—, però té un petit marge perquè, com que té activitats econòmiques que acull, el límit és de 206.
Les mesures s'han decidit de manera conjunta amb els ajuntaments afectats i amb les companyies subministradores d’aigua, aplicant el Pla metropolità de contingència operacional en temps de sequera aprovat per l’AMB. Així doncs, l'objectiu de la mesura és abaixar la dotació al màxim per tal d'allargar els recursos tot el que sigui possible per si la situació de sequera es manté a mitjà termini. Amb tot, amb un consum reduït, i similar a l’actual, les afectacions seran mínimes i no destacables.
Més mesures per lluitar contra la sequera
Durant els pròxims dies, l'AMB enviarà una carta a 24.000 abonats domèstics —un 1,5% del total— que superin el consum de 200 litres per habitant i dia, en què demanarà augmentar els esforços per reduir el consum d'aigua i que s'acosti a la mitjana actual de l'àrea metropolitana. A més, la missiva recorda que, segons els decrets de sequera emesos per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), hi ha una sèrie d'accions que estan prohibides, com per exemple, omplir piscines privades, regar jardins particulars i rentar vehicles (excepte en establiments especialitzats).
L'AMB també enviarà una carta específica a uns 250 usuaris més, que estan classificats com a grans consumidors —indústries, grans superfícies, etc.—, que superen els 20.000 m³/any i que estan connectats a la xarxa de distribució d’aigua. En aquests escenaris, se sol·licitarà un resum de les mesures d'estalvi d'aigua que han aplicat fins ara, on es diferenciï entre l'aigua de procés i els altres usos. A més, se sol·licitarà la previsió de mesures de futur, en cas que estiguin concretades.
En el context de sequera actual, en cas de detectar que un usuari ha fet un ús de l'aigua que no està permès, els ajuntaments tenen la potestat d'obrir-li un expedient. L'AMB serà qui resolgui aquests expedients, que poden suposar sancions econòmiques d'acord amb el Reglament del servei metropolità del cicle de l’aigua. En aquests casos, se sol·licitarà un resum de les mesures d’estalvi d’aigua que han endegat fins ara, en què es diferenciï entre l’aigua de procés i els altres usos. També es demanarà la previsió de mesures futures, en cas que estiguin concretades. L’AMB manté una línia de comunicació oberta per resoldre dubtes sobre les mesures d’estalvi d’aigua i per col·laborar en l’objectiu comú de fer-ne un ús responsable.