Els efectes de la sequera que fa mesos que pateix el país són diversos i cada cop més. El darrer a sumar-se a aquesta llista és el preu de l'aigua, com a mínim per aquells ciutadans que viuen a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està preparant una actualització de les tarifes de subministrament d'aigua als municipis, segons ha avançat La Vanguardia. Diversos motius han dut l'AMB a actualitzar les tarifes, sent un d'ells el fet que l'empresa pública que proveeix d'aigua l'Àrea Metropolitana, Aigües Ter-Llobregat (ATL), aprova aquest dimarts una pujada de les seves tarifes, en aquest cas d'un 30%.

ATL és propietària de les dessalinitzadores del Prat i Blanes i les potabilitzadores d'Abrera i Cardedeu, totes aquestes funcionen a ple rendiment per culpa de la sequera. Això i l'augment de l'IPC disparen les despeses d'ATL i, com un efecte dominó, acaba afectat a l'AMB. Tanmateix, aquest augment el 30% d'ATL no es traslladarà a les butxaques dels ciutadans, però tampoc se sap encara com serà la modificació de les tarifes a l'AMB. 

Els embassaments, sota mínims

Els embassaments de les conques internes de Catalunya han caigut per sota del mínim històric de la sequera de fa 15 anys. Segons dades d'aquest dilluns al migdia de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell al conjunt de pantans és ara del 21,03%, una dada inferior al 31 de març del 2008 (21,05%), el moment més crític de l'episodi. De fet, el volum d'aigua actual no s'havia vist des de principis de segle. Amb tot, l'ACA apunta que les dessalinitzadores han endarrerit "uns sis mesos" els efectes de la sequera.

La situació també és excepcional als embassaments de les conques de l'Ebre, gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que se situen al voltant del 31%, a prop del mínim històric, també del 2008: 30,45%.  El nivell de reserves dels pantans gestionats per l'ACA està per sota del llindar d'excepcionalitat (25%) per segona vegada a la història, després de la sequera del 2008, i s'apropa a una situació d'emergència (16% de reserves) a què no s'ha arribat mai fins ara. Els nivells no han parat de baixar des de maig del 2021, excepte dos repunts que van coincidir amb episodis de pluja, la primavera del 2022 i el juny d'aquest any.