Barcelona i Sant Cugat del Vallès concentren les 26 agrupacions censals –d'un total de 853- amb el nivell socioeconòmic més alt de Catalunya, segons dades publicades aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Les tres agrupacions censals que obtenen una major puntuació en l'Índex Socioeconòmic Territorial de l'any 2019 són les Tres Torres (Barcelona), Can Castelló, Modolell i Can Ballescar (Barcelona) i Parc Central – el Colomer – Pla de la Pagesa – Can Majó (Sant Cugat del Vallès), seguides de Can Ràbia (Barcelona) i el Turó Parc (Barcelona). A l'altre extrem de l'índex són el nucli urbà de Salt, el Fondo Alt de Santa Coloma de Gramenet i la zona Sant Roc Oest de Badalona.
L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) divideix Catalunya en 853 agrupacions censals, a l'hora de mesurar l'índex socioeconòmic territorial. Aquest índex mesura sis indicadors: dos d'ells valoren la situació laboral, dos més el nivell educatiu, un té en compte la renda i l'altre té relació amb la immigració. Hi ha 37 agrupacions que tenen un índex socioeconòmic territorial que supera en més de 25 punts percentuals la mitjana catalana, i hi ha 64 agrupacions censals amb un IST 25 o més punts per sota de la mitjana. D'aquestes 37 agrupacions censals amb l'IST més alt, 36 es troben a l'àrea metropolitana de Barcelona i una a Girona; en canvi, les 64 amb el nivell socioeconòmic més baix estan repartides per tot el territori de Catalunya (excepte a l'Alt Pirineu i l'Aran).
Concentrades a Barcelona
Les agrupacions amb el nivell socioeconòmic més elevat es concentren a Barcelona ciutat, on hi ha 24 de les 37 agrupacions censals amb l'IST més elevat de Catalunya, i a Sant Cugat del Vallès, on n'hi ha 7. Li segueixen, amb una agrupació censal, Esplugues de Llobregat, Sabadell, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Matadepera i Girona ciutat. Les tres agrupacions amb l'IST més elevat de Catalunya són: les Tres Torres (Barcelona) amb un IST de 137,5; Can Castelló, Modolell i Can Ballescar (Barcelona), amb un IST de 135,8 i Parc Central-el Colomer-Pla de la Pagesa-Can Majó (Sant Cugat), amb un IST de 135,1.
L'índex socioeconòmic més baix
Les 64 agrupacions censals de nivell socioeconòmic més baix estan distribuïdes per tot Catalunya, però hi ha quatre municipis que destaquen pel seu nombre més gran: l'Hospitalet de Llobregat, amb set; Santa Coloma de Gramenet i Badalona, amb sis cadascun i Barcelona, amb cinc. Les tres agrupacions censals amb nivell socioeconòmic més baix són Nucli Urbà Nord-oest de Salt, amb IST 34,3; el Fondo, a Santa Coloma de Gramenet 13, amb 51,7) i Sant Roc Oest-sector plaça de Camaron de la Isla, a Badalona, amb un IST de 52). L'IST concentra en un sol valor la informació de 6 indicadors: dos de situació laboral, dos de nivell educatiu, un d'immigració i un de renda. L'indicador de població ocupada de 20 a 64 anys mostra el valor més alt (78,9%) en l'agrupació censal Sant Joan Despí 3 (Nucli Antic–Eixample) i el més baix (37,4 %) a Girona 2 (la Font de la Pólvora–Vila-roja).
Barcelona, per barris
Dels 73 barris de la ciutat de Barcelona, només n'hi ha tres amb un IST 25 punts percentuals més baix que la mitjana catalana: Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella i la Marina del Prat Vermell. A l'altre extrem, hi ha 7 barris amb un IST que supera la mitjana catalana en més de 25 punts percentuals: el Putxet i el Farró, la Vila Olímpica del Poblenou, Pedralbes, Sarrià, Sant Gervasi – la Bonanova, Sant Gervasi – Galvany i Les Tres Torres. L'IST de les Tres Torres, el més elevat del municipi, es compon per un 64,8% de població ocupada i un 1,8% d'ocupats que són treballadors de baixa qualificació, mentre que el 4,3% de la població de més de 20 anys té estudis baixos i el 5,9% de la població jove no té estudis postobligatoris, i la renda mitjana per persona és de 30.516 euros anuals. En canvi, els valors dels indicadors que componen l'IST de Ciutat Meridiana, el més baix del municipi, indiquen que solament el 53,4% de la població està ocupada, i el 25,2% dels ocupats són treballadors de baixa qualificació, amb una renda mitjana per persona que és de 8.121 euros anuals.