El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat aquest dijous que la vacuna d’Hipra es troba en una bona fase de desenvolupament i ha calculat que el vaccí podria administrar-se a Catalunya com a quarta dosi a partir d’aquesta tardor. Ho ha assegurat en declaracions a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). “Podria ser”, ha dit l’especialista en medicina preventiva, que també ha alertat que perquè això es converteixi en una realitat depèn encara de l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Dit això, Argimon ha pronosticat que la vacuna d’Hipra no només s’administrarà a Catalunya. “També tindrà un recorregut a altres països importants”.
Argimon ha insistit que l’empresa d’Hipra té una bona experiència pel que fa a la gestió de la tramitació dels seus productes davant les institucions encarregades d’aprovar-los. D’altra banda, el conseller ha confirmat que les primeres punxades de la quarta dosi de la vacuna contra el coronavirus aniran destinades a les persones més vulnerables. És a dir, la gent gran i les persones amb patologies prèvies. El conseller Argimon ha fet aquestes declaracions en una taula rodona de l'UCE anomenada “Sanitat en tensió”.
Per altra banda, Argimon ha explicat que el Govern preveu que la incidència de la covid augmenti a Catalunya quan arribi la tardor. Però també ha deixat ben clar que, segons ell, aquest no és un aspecte que hauria de preocupar a la població. “Esperem que els nivells siguin com els de la setena onada i que anem normalitzant la nostra vida”, ha dit Argimon durant la seva compareixença. Així mateix, el conseller també s’ha mostrat despreocupat pel que fa a la verola del mico, ja que de moment res no indica que la situació hagi de posar el sistema sanitari català en tensió. De totes maneres, ha alertat que mai es pot saber quin és el futur dels virus i que sí que hi haurà conseqüències en els serveis de dermatologia, perquè actualment a Catalunya hi ha uns 1.800 casos.
La vacuna d’Hipra, més tard del que s’esperava
La vacuna catalana contra la covid arriba més tard que les que tots coneixem, però ho farà amb unes característiques que poden marcar la diferència. El projecte d'Hipra constata una millora de la immunitat respecte a les altres, apte per a totes les variants, amb menys efectes secundaris, es podrà mantenir a la nevera en una temperatura de 2 a 8 graus i, el més important, tindrà una protecció que passarà dels sis mesos a, com a mínim, un any d'immunitat.
Per tot plegat, la data marcada en el calendari serà aquesta tardor. Èlia Torroella, directora d'R+D d'Hipra va assegurar en declaracions a RTVE fa menys d’un mes que "la vacuna ens està demostrant que és capaç de neutralitzar totes les variants amb les quals hem anat assajant; hi ha un grup a Barcelona, liderat per Julià Blanco, que permanentment posa tots els processos analítics actualitzats".