L’any 2022 els Mossos van tenir coneixement de 1.823 incidents en els quals es van intervenir armes blanques: navalles, ganivets, dagues, matxets o catanes. Unes dades que, evidentment, preocupen. Són un 40% més que l’any 2019, l’any que es pren de referència, d’abans de l’inici de la pandèmia de coronavirus. Això vol dir, d’aquestes dades facilitades pels mateixos Mossos d’Esquadra, que cada dia hi ha cinc incidents a Catalunya on es cometen delictes amb l’ús d’armes blanques. Atacs, baralles, agressions i també, tot i que en menor mesura, atracaments. Entre aquests centenars d’incidents hi ha els 29 assassinats amb ús d’armes blanques registrats aquest 2022 al nostre país. Més de la meitat de crims es van registrar amb aquest tipus d’armes —els altres, amb altres armes blanques (un test de flors, per exemple), armes de foc o agressions físiques sense arma—.
La majoria d’incidents amb aquest tipus d’armes es registren a la gran Barcelona, la capital del país i les dues regions policials metropolitanes, la Nord i la Sud. Durant l’any 2022 s’han cursat 6.267 denúncies administratives per tinença d’armes. Si els incidents s’han disparat un 40%, les denúncies ha crescut un 80% amb relació a la mateixa data, el 2019. Els Mossos, però, asseguren que és normal que s’hagin denunciat més persones a causa de l’increment durant l’any passat de controls i inspeccions amb l’objectiu de treure del carrer aquestes armes. Amb tot, però, els Mossos no amaguen el descontrol que hi ha actualment a Catalunya amb aquest tipus d’armes. Cada dia, d’aquests cinc incidents amb armes blanques, com a mínim un acaba amb ferits.
Pla de xoc per frenar els incidents amb armes blanques
Per fer front a aquest descontrol, avui la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé, ha presentat, acompanyada del conseller Joan Ignasi Elena, un pla de xoc, el pla Daga. Un operatiu especial dels Mossos, que s'implementarà a tot Catalunya, que ha de servir per enfocar l’estratègia policial per prevenir els incidents amb armes blanques per tot el país. El conseller ha assegurat que sempre que es detecta un repunt d’un fet delictiu concret obliga la policia a actuar i treballar per erradicar aquest perill de la via pública i dels entorns d’oci. “L’objectiu és que no proliferin les armes blanques i demostrar la fermesa del cos dels Mossos d’Esquadra davant d’aquest fenomen”, ha detallat en roda de premsa el conseller d’Interior.
🔴 Les armes dels crims de 2022 a Catalunya
Com s’està fent en la lluita contra altres problemes delinqüencials, els Mossos aposten per redoblar esforços per analitzar les dades i aconseguir així més intel·ligència policial per tal de poder planificar amb més eficàcia els operatius concrets per combatre l’ús d’armes blanques, fer seguiment de les persones autores i ser més eficaç en les investigacions. Tal com ha detallat la portaveu dels Mossos, l’objectiu és conèixer els punts més calents per poder-hi desplegar les mesures policials de prevenció, sobretot, en zones d’oci, com polígons industrials, platges o parcs, voltants de centres educatius i espectacles amb gran afluència de persones. Alhora, la policia, en col·laboració amb els actors socials com els ajuntaments i també les policies locals impulsarà accions de prevenció en entorns d’acumulació de persones abans de la celebració de concerts, macro festes o festes majors amb més presència policial però també amb millores posant més il·luminació en carrers foscos per garantir rutes segures i la instal·lació de càmeres de seguretat en alguns punts.
Totes aquests mesures que avui s’han presentat a la seu del departament d’Interior la Prefectura d’Eduard Sallent, el comissari en cap, les transmet a totes les regions policials i a totes les comissaries del país per tal d’implementar-les i adaptar-les a la realitat de cada territori del país. Sense dubte, el problema de les armes blanques no té la mateixa complicació a la comissaria de Falset que a les comissaries de l’àrea metropolitana. El 66% de denúncies que es fan per tinença d’armes blanques a Catalunya es fan a les tres regions de Barcelona.
La meitat dels crims de 2022, amb armes blanques
La portaveu ha explicat que durant l'any 2022 es van registrar, a Catalunya, un total de 60 crims, dels quals, segons les dades dels Mossos d'Esquadra, 29 es van produir amb armes blanques, el que equival a un 48%. Les dades de 2019 són semblants. Es van registrar 58 homicidis i, d'aquests, 31 van ser amb armes blanques. Amb tot, la mateixa portaveu ha explicat que els delictes amb armes blanques, tot i que s'han disparat, són un 0,32% del volum total. Concretament, si es fa detall amb els delictes contra les persones, els que es fan amb ús d'armes blanques són el 3%. Seguint l'exemple de la Guàrdia Urbana de Barcelona, la inspectora Montserrat Escudé també ha anunciat que es dotarà a les patrulles dels Mossos d'Esquadra amb pales detectores de metalls per facilitar els escorcolls a la via pública en la guerra contra les armes blanques.