L'endemà que Barcelona acceptés, per veu del cap de la policia de la ciutat, que hi havia un problema amb les armes blanques, avui la consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha confirmat que el problema afecta tot el país. Acompanyada de la cúpula d'Interior, amb el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, i el cap dels Mossos, el comissari Miquel Esquius, ha presentat un pla per reforçar la lluita de la policia de Catalunya contra les armes blanques a la via pública.
Les dades d'aquest 2024 confirmen que s'han disparat els incidents amb aquest tipus d'armes a la via pública en molts punts de Catalunya, sobretot en grans ciutats i barris, però també en altres indrets. Aquest estiu, com a mínim cinc persones han mort a ganivetades i desenes han resultat ferides. Durant el mes d'agost, segons dades recollides per ElCaso.cat del Sistema d'Emergències Mèdiques, cada dia s'han registrat dos incidents amb persones ferides per armes blanques.
Trapero no ha amagat el cap sota l'ala. Les dades, ara, són "insuportables", ha dit. "Alarmen la societat i ens alarmen a nosaltres, els responsables de la seguretat", ha assegurat el director general. El comissari en cap ha afirmat que cal un "impuls" més en l'acció policial i ha revelat que aquest 2024, de gener a agost, gairebé s'han superat els incidents amb armes blanques que es van registrar l'any 2023. Esquius ha avisat que s'aplicarà la "tolerància zero". La consellera ha acceptat la major, "tenim un problema amb les armes blanques" i ha revelat que hi ha persones que han deixat de fer coses per por i la sensació de falta de seguretat. I s'han proposat posar-hi remei.
"No porteu armes pel carrer"
La consellera Parlon ha explicat que el nou pla per combatre i eliminar les armes blanques dels carrers de Catalunya se centrarà en tres pilars: la prevenció, la neutralització i la sanció. Si bé el primer ja s'aplicava, amb el pla Daga —que es reforçarà amb controls molt més intensius—, la titular d'Interior ha anunciat dues novetats importants. La primera és una campanya de prevenció, amb publicitat als mitjans, tallers per a joves i formació, per fer que quedi clar que no s'han de portar armes blanques de cap mena a la via pública. Parlon ha recordat que cal explicar que no s'han de portar navalles i no només armes blanques prohibides, i en això se centrarà aquesta campanya que dissenyarà Interior.
Alhora, també ha assegurat que aquest pla se centrarà a millorar la tramitació de les sancions, un aspecte molt important per evitar que els expedients caduquin i evitar que les denúncies fetes pels Mossos d'Esquadra i les policies locals per armes blanques quedin sense efecte. El Departament d'Interior crearà un equip especial per tramitar aquests expedients, agilitzar les sancions i, alhora, incrementar-les, aplicant al màxim la normativa de la llei 4/2015 per castigar amb més duresa aquelles accions que generin més perillositat.
Per fer-ho, els Mossos completaran les actes de denúncia amb molta més informació, detallant el tipus d'arma, l'entorn on s'ha localitzat i si la persona la portava amagada o no. A més, en els casos penals, també es notificarà als jutges els antecedents dels detinguts perquè els magistrats ho tinguin en compte. "Hem d'evitar que aquestes accions quedin impunes", ha apuntat el cap dels Mossos, referint-se a aquesta agilització del procés de sanció.
Espais saturats per trobar armes blanques
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, ha explicat que els dies que venen s'intensificaran els controls de pas i controls en espais específics, "de protecció reforçada", com els ha anomenat, per trobar armes blanques, retirar-les de la via pública i sancionar les persones que les portin a sobre. El cap del cos ha avisat que seran controls intensius i de gran envergadura, sobretot en aquests punts que les diferents regions han identificat com a punts calents. Aquests controls es faran també de manera intensiva al transport públic, amb la col·laboració d'altres cossos policials i de seguretat privada, i sobretot en zones calentes. Els controls es faran en llocs on hi ha antecedents d'incidents per atacar els espais on s'han detectat més presència d'armes.
Més de 3.000 agents dels Mossos d'Esquadra treballaran durant les festes de la Mare de Déu de la Mercè, a la ciutat de Barcelona, amb diversos dispositius, també centrats en aquests controls per prevenir la tinença d'armes blanques al carrer. El comissari en cap també ha avisat que s'han demanat més detectors de metalls, ja que ara mateix en tenen pocs, per poder ser més efectius en la recerca d'aquestes armes.
Un increment preocupant d'incidents amb armes
L'anàlisi de les dades dels incidents amb armes blanques a Catalunya aquest 2024 confirma que no es tracta "d'una percepció", com alguns corrents polítics havien volgut fer creure. De gener a agost d'aquest any s'han registrat 2.500 incidents amb presència d'armes blanques a casa nostra. L'any passat, tot el 2023, se'n van registrar gairebé 3.000, un fet que fa pensar a la policia catalana que les xifres de 2024 superaran les de l'any passat. La majoria d'incidents estan relacionats amb robatoris amb violència. Alhora, també s'ha sabut que aquest 2024, durant els primers vuit mesos, s'han intervingut 6.252 armes blanques, una xifra que està molt per sobre de les dades de 2020, quan es van recuperar, en el mateix període, 3.831 armes blanques. La majoria d'aquestes intervencions es fan a la ciutat de Barcelona i a l'àrea metropolitana. El comissari en cap ha insistit que no es tracta només d'una "percepció". "Aquestes dades no es poden normalitzar", ha reblat la consellera Parlon.
Durant l'estiu, i segons les dades recollides pels mitjans, tenint en compte que els Mossos d'Esquadra no faciliten aquestes dades globals, com tampoc altres detalls, com les nacionalitats dels detinguts, es van registrar una cinquantena d'agressions amb armes blanques en diferents punts del país. Incidents aïllats entre si, però que, sumats, amb l'alarma social que han generat, han empès la consellera i la nova direcció política i policial dels Mossos d'Esquadra a reaccionar amb aquest nou dispositiu que permet reforçar el ja existent Pla Daga, que va disparar també el nombre de confiscacions d'armes durant el 2023 i l'inici de 2024.
El canvi de paisatge de Catalunya
El canvi de paisatge que està vivint Catalunya, amb persones que, per la seva cultura, tenen una concepció diferent de la convivència i fins i tot del respecte a la llei i la violència, fa que s'acabi notant també en les relacions socials i, al final, també en la problemàtica de les armes blanques. L'increment de conflictes que acaben amb baralles, per la presència d'armes blanques, escalen més de pressa i poden acabar amb lesions greus o fins i tot víctimes mortals. Amb tot, però, el comissari en cap ha assegurat que cal abordar més la intel·ligència policial per saber què ha disparat el nombre d'armes al carrer i d'incidents.
El comissari Miquel Esquius, però, creu que l'increment de bandes llatines —que no ha negat que existeixin, com sí que s'havia fet fins ara per part dels Mossos— no explica tot el creixement exponencial d'armes. Creu que hi ha altres factors, i no només aquestes perilloses agrupacions d'arrel sud-americana. Cal recordar també el que ha assegurat el comissari en cap: molts dels incidents estan relacionats amb robatoris amb violència. Els Mossos treballaran per analitzar totes les dades que es vagin recollint en aquest nou impuls contra les armes per poder perfilar les persones que ara porten armes blanques i que han generat aquest ambient de por i inseguretat "insuportable".
A la ciutat de Barcelona el patró es repeteix i s'hi suma, com també passa en altres punts de l'àrea metropolitana, l'increment de grups de persones d'ascendència sud-americana organitzats en bandes que també porten armes blanques i les fan servir per resoldre les seves diferències, siguin temes més banals o conflictes derivats del tràfic de drogues. A escala de tot el país, també cal recordar que molts dels homicidis estan relacionats, per activa o per passiva, amb el narcotràfic.