Aquest matí els Mossos d’Esquadra han celebrat la seva festa patronal, que coincideix amb el 22 d’abril, commemorant el dia de l’any 1982 que la Diputació de Barcelona va fer entrega a la Generalitat de Catalunya del cos dels Mossos d’Esquadra, sent llavors l’embrió de la policia nacional desplegada avui a tots els pobles i ciutats del país. L’acte s’ha fet a Barcelona i ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap del cos, Josep Maria Estela.
Abans d’entrar a l’acte, i com és habitual, les autoritats han passat revista a un grup d’agents de la policia, representants de diverses de les especialitats del cos dels Mossos d’Esquadra. Entre d’altres, el president, el conseller i el comissari en cap, han passat revista a components de la Brigada Mòbil, de l’ARRO, de la Policia Marítima o del Grup Especial d'Intervenció (GEI). Els primers, els que reben les autoritats, amb la bandera dels Mossos d’Esquadra, una fusió entre la bandera de Catalunya i la Creu de Sant Jordi, és un escamot de la Guàrdia d’Honors.
Revista sense armes llagues
Aquest escamot habitualment fa la seva parada amb el tradicional vestit de gala dels Mossos d’Esquadra, amb sabates set vetes i barret de copa. El que avui no s’ha vist, però, és l’arma llarga que habitualment, i tal com marca el decret d’uniformitat, porta aquesta unitat de gala de la policia de Catalunya. Es tracta d’un tradicional màuser, un fusell antic, que, avui ha “desaparegut”. No és el primer cop que aquest escamot de gala passa revista sense l’arma llarga. Ja ho van fer quan el president Aragonès va prendre possessió del càrrec, al Palau de la Generalitat.
Fonts consultades per ElNacional.cat han explicat que amagar aquestes armes, i que els agents de la Guàrdia d’Honors rebin a les autoritats sense armes llargues, és una petició que fa directament Presidència. L’any passat, quan les Esquadres es van celebrar el mes de novembre, quan es van poder relaxar les mesures pel coronavirus, l’acte no va comptar amb la presència del president de Catalunya, i els agents de la Guàrdia d’Honors sí que van passar revista amb els tradicionals màusers.
Queixes dels sindicats
La desaparició en els actes oficials d’aquestes armes, quan es va saber que era una decisió política, va rebre queixes per part d’alguns sindicats dels Mossos d’Esquadra, que van posar en relleu que l’ús d’aquestes armes històriques forma part del protocol que marca l’actuació d’aquest cos de gala dels Mossos d’Esquadra.