Surt a la llum una altra fake news que afecta l'Església. L'Arquebisbat de Barcelona ha comunicat aquest dimarts que interposarà una denúncia contra els autors d'un vídeo fals que circula per les xarxes socials en el qual apareix el cardenal Joan Josep Omella. Els responsables del vídeo utilitzen la figura del cardenal per demanar diners "a la gent de bona voluntat" sota la falsa premissa que ha de fer front a una falsa malaltia que pateix. En un comunicat, l'Església ha lamentat que s'estiguin utilitzant les noves tecnologies per "generar notícies enganyoses" i ha aprofitat per desmentir la "veracitat" del clip que difon una presumpta malaltia d'Omella. 

"L'Arquebisbat de Barcelona vol desmentir la veracitat d'un contingut audiovisual que aquests dies circula a les xarxes socials en el qual apareix el cardenal Joan Josep Omella. En aquest vídeo, s'especula sobre l'estat de salut de l'arquebisbe de Barcelona i es demanen donatius a la gent de bona voluntat per curar una falsa malaltia del cardenal", explica la institució a l'escrit, que acaba dient que "emprendrà accions legals contra els autors d'aquest contingut".

Aquesta no és la primera vegada que suplanta la identitat d'un religiós

Malauradament, la suplantació que ha patit el cardenal Joan Josep Omella no és un cas aïllat dins l'Església catòlica. El mes de maig la institució va donar a conèixer una altra estafa mitjançant intel·ligència artificial a Catalunya. Aquella vegada, però, els fets afectaven el Bisbat d'Urgell. L'arxidiòcesi va denunciar un vídeo en el qual, a través de la IA, els autors alteraven unes imatges de l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives. Els delinqüents intentaven fer creure que el religiós oferia un producte digital, per a després, suposadament, estafar els parroquians que s'interessaven per ell. Segons va avançar en el seu moment el Diari d'Andorra, es posava en boca de l'arquebisbe la proposta que tots els andorrans podien formar part d'un projecte vinculat al sector del petroli amb aportacions de fins a 250 euros. Tot això, amb la promesa d'obtenir beneficis des del primer dia. A més, la suposada estafa també convidava a inscriure's al programa a través d'una pàgina web. Els fets es van posar en coneixement dels Mossos d'Esquadra perquè esbrinessin qui hi havia al darrere, i encara no ha transcendit si les autoritats han localitzat els culpables. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!