L'organització juvenil anticapitalista Arran ha demanat expropiar les principals empreses i actius turístics del país, que inclouen hotels com el Vela de Barcelona i parcs temàtics com Port Aventura. Arran ha afirmat que no està en contra del turisme, sinó del model turístic: "No estem en contra dels turistes ni del turisme, nosaltres també ho som i sabem que és una activitat humana que pot ser molt enriquidora".
També proposen una reforma del sistema actual que passa per parar la concessió de noves llicències hoteleres i d'empreses turístiques, alhora que per l'inici d'un debat públic per aconseguir un model sostenible "a nivell ecològic i social", millorar les condicions laborals del sector, augmentar els impostos que graven les empreses que es dediquen al turisme i prohibir l'activitat de les companyies relacionades amb els pisos turístics, com Airbnb.
En un comunicat ha negat que actuï contra el turisme com a fenomen i ha afirmat que el problema és l'actual model turístic, "que respon a un model capitalista que està concentrant els beneficis en molt poques mans i està provocant la destrucció del territori".
"Està fent augmentar els preus del lloguer fins al punt que ens expulsa dels nostres barris, allunyant les persones de les seves xarxes familiars i de suport", ha assegurat, i s'ha referit al que considera la feina precària que genera.
El col·lectiu ha criticat l'ús del terme turismofòbia per referir-se a les seves accions, l'ha titllat de "concepte inventat que intenta desvirtuar una lluita completament legítima", que "acusa qualsevol persona que es pronuncia contra la massificació turística d'estar en contra dels turistes".
Segons Arran, les seves accions són "necessàries" per donar visibilitat a les seves exigències i posar a debat el model turístic.