Tocant les 18.00 h d'aquest dissabte ha arrencat des dels Jardinets de Gràcia de Barcelona la manifestació unitària en suport a Palestina, convocada per les entitats socials Prou Complicitat amb Israel i Comunitat Palestina de Catalunya —amb el suport i adhesió d'unes 300 entitats d'arreu del territori català— davant la cruenta ofensiva que pateix la Franja de Gaza a mans de l'Exèrcit Israelià en el marc de l'enèsima revifada del conflicte palestino-israelià. Els organitzadors han xifrat l'assistència en més de 70.000 persones, mentre que la Guàrdia Urbana de Barcelona ha rebaixat la participació fins a les 19.000 persones.
Sota el lema "Aturem el genocidi a Palestina", convergeixen als Jardinets de Gràcia una desena de columnes formades per milers de manifestants provinents de diversos barris de la capital catalana, així com d'altres municipis: Girona, Terrassa, Manlleu, Lleida, la Seu, Sabadell o Barberà. Entre els càntics més sentits, "Boicot Israel", "Free free Palestine", "Israel assassí del poble palestí" i "Gaza no està sola".
🟡 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora de la manifestació a Barcelona
Amb aquesta mobilització, Prou Complicitat i la Comunitat Palestina de Catalunya, així com les 323 entitats socials signants del manifest de la marxa, denuncien el "context colonial, racista i islamòfob que normalitza les morts palestines", en referència al suport majoritari de les autoritats d'Occident a Israel en el conflicte i als —de moment— 4.100 palestins morts a mans de les ofensives i bombardejos israelians sobre la Franja, entre ells, uns 1.500 infants. També carreguen contra el "règim d'apartheid, colonització i ocupació" de Palestina en mans d'Israel que, diuen, reconeixen entitats com Human Rights Watch, Amnistia Internacional i els relators de Nacions Unides; que és d'aquesta forma, argumenten, "per la complicitat dels Estats Units i la Unió Europea", que consideren Israel un soci estratègic a la regió, "tot i ser un govern extremadament racista i d'extrema dreta", apunten, en referència a l'Executiu de Benjamin Netanyahu.
Les entitats convocants també critiquen la "doble vara de mesurar de l'Europa colonial", en referència a la postura de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, que denuncia amb dures l'atac de Rússia a Ucraïna, però "dona suport incondicional a Israel en la seva massacre al poble palestí". De fet, davant d'aquest suport explícit de Von der Leyen, màxima autoritat europea, a Israel, han sorgit a les xarxes moviments com el "No en el meu nom", un dels lemes de la manifestació d'aquest dissabte, impulsat per activistes i ciutadans que no se senten representats per la postura europea envers el conflicte. Durant el transcurs de la manifestació, de fet, s'han sentit crits en contra aquesta política europea, en el pas davant la delegació de la UE a Barcelona: "Israel assassina, Europa patrocina", han exclamat els manifestants.
Denuncien la "deshumanització" del poble palestí
En el seu manifest, les entitats convocants també denuncien la "propaganda sionista" que emeten "la majoria dels mitjans de comunicació", en referència al mantra que han repetit molts dirigents mundials i han amplificat mitjans de dreta sobre que "Israel té dret a defensar-se" després de l'atac terrorista del grup paramilitar islamista Hamàs sobre població civil a Israel, i també la "deshumanització" del poble palestí: sobre el qual critiquen que es representa als palestins com a "terroristes, bàrbars, animals i no mereixedors de protecció internacional", de forma que "s'aplana el terreny per a un genocidi".
Alto el foc, corredors humanitaris i bloqueig a Israel
Davant del "genocidi que està cometent l'Estat d'Israel", els manifestants reclamen al govern espanyol i a la Unió Europea que es lluiti per un alto el foc "immediat" a la Franja de Gaza, que s'habilitin corredors humanitaris per entrar aliments i medicines, i que se suspengui tot comerç d'armes i de cooperació militar amb Israel. També exigeixen sancions a l'Estat d'Israel fins que no s'acabi amb "l'ocupació i l'apartheid". Finalment, interpel·len la Generalitat de Catalunya per "deixar de considerar Israel una regió estratègica a l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) i a l'Ajuntament de Barcelona per tornar a suspendre l'agermanament amb Tel-Aviv. De fet, durant la manifestació se senten crits contra l'actual alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en relació amb aquest agermanament: "Ens ha de sentir també Jaume Collboni, que ha tornat a restaurar les relacions amb Tel-Aviv. Collboni, prou complicitat", han clamat els manifestants.
Més de 300 entitats
S'han adherit a la mobilització convocada per la comunitat palestina a Catalunya un total de 323 entitats socials d'arreu del territori català, així com partits polítics i sindicats, entre els quals es troben algunes de renom com la CUP i Arran, els sindicats CGT i CNT, Ecologistes en Acció, Endavant-OSAN, Esquerra Unida, IAC-CATAC, Iaioflautes, Joven Republicà, la PAH, Bombers Solidaris, el PCTC, Plataforma per la Pau, Podem, el PSUC, SEPC i SOS Racisme.