Les hospitalitzacions per covid, encara que es troben en uns nivells normalitzats, s'han quadruplicat en les darreres dues setmanes, un repunt de casos que afecta principalment persones d'entre 65 a 79 anys i que podria estar associat a un nou subllinatge de la variant òmicron, batejada com a Flirt als Estats Units, de la que ja es comença a identificar casos arreu l'Estat des de fa dies. Es tracta d'una variant que ha guanyat terreny durant els darrers tres mesos, especialment als EUA, amb una propagació molt ràpida, ja que té una major capacitat de contagi, si bé no sembla més virulenta ni greu.
Entre els símptomes d'aquesta nova variant, segons les informacions mèdiques, podria trobar-se novament la pèrdua d'olfacte i gust, com ocorria amb altres variants de la COVID-19. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha demanat a les farmacèutiques que adaptin les seves vacunes per a donar resposta a Flirt, que aquest ritme podria esdevenir com a variant dominant, després que ho hagi estat darrerament la BA.2.86 o Pirola. A banda de la nova subvariant, darrere d'aquest augment d'hospitalitzacions i contagis podria estar també la pèrdua de protecció híbrida —vacuna i infecció prèvia— i que s'abaixa la guàrdia amb les malalties respiratòries després del període d'hivern.
Detectada 'Flirt' a Vall d'Hebron i Germans Trias
A Catalunya, aquesta nova subvariant Flirt ja s'ha detectat a l'hospital de la Vall d'Hebron o als Germans Trias. A Madrid, l'Institut de Salut Carles III ja ha notificat un repunt de casos, si bé de moment de forma majoritària (57%) encara corresponen a la variant BA.2.86. De fet, al conjunt de la comunitat madrilenya, el conjunt dels contagis en ciutadans de 60 anys o més han pujat un 60%. Ara mateix, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries ha escalat fins als 477 casos per cada cent mil habitants al conjunt d'Espanya. Quant a la COVID-19 en concret, la incidència se situa en 24,3 casos per cada 100.000 habitants en l'atenció primària —quan fa només una setmana era de 8,3 casos/100.000 habitants—. La taxa general d'hospitalització vinculada a la COVID-19 s'ha triplicat en dues setmanes de 0,3 a 1,3 casos per cada cent mil habitants. Segons un informe de l'Institut de Salut Carles III, també s'albira una tendència similar a Andalusia i l'Aragó.
Europa retira la vacuna d'AstraZeneca
A principis de mes, la Comissió Europea va retirar del mercat la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per AstraZeneca, batejada amb el nom de Vaxzevria. "A petició del titular, es retira l'autorització de la comercialització del medicament Vaxzevria", va detallar Brussel·les en un comunicat. La decisió arriba després que la mateixa farmacèutica sol·licités la fi de la seva comercialització i en un moment en què, en un dels processos legals que té oberts al Regne Unit, reconegués que el vaccí podia provocar efectes secundaris com la trombosi en casos "molt aïllats". L'executiu comunitari va notificar la seva resolució el passat 2 d'abril, i serà a partir d'aquest dimarts 7 de maig que s'aplicarà la decisió.