La Unió Europea continua ferma en l'agenda mediambiental, i una de les seves mesures afecta un element present en moltes llars de l'Estat espanyol, les calderes de gas, que serveixen per escalfar moltes cases antigues. Amb l'arribada del 2025, es manté l'objectiu de reduir almenys un 55% les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle entre el 2035 i el 2040. Així ho recullen l'Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030 de la UE i l'Acord de París, que tenen la intenció d'acabar amb les calderes de combustibles fòssils a llarg termini i que aquest 2025 introdueix canvis en milers de llars. Segons la Comissió Europea, els edificis dels estats membres són responsables del 40% del consum energètic total i contribueixen amb el 36% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Amb la intenció de promoure tecnologies més eficients, s'estan desenvolupant lleis amb prohibicions per a aquestes calderes que utilitzen combustibles fòssils i són més perjudicials. 

A qui afecta la nova mesura?

Si tens una caldera de gas, carbó o gasoil a casa, podrà continuar funcionant sense cap problema. La retirada està prevista perquè s'executi de manera progressiva i, per tant, a partir d'enguany les ajudes als sistemes de calefacció mitjançant combustibles fòssils estaran prohibides. Si la caldera s'espatlla ja no hi haurà ajudes per canviar-la, encara que es tracti d'un model més eficient, com són les calderes de condensació. S'hauran de substituir per una altra caldera amb un sistema més modern i eficient. L'objectiu de la nova llei és conscienciar la població sobre l'ús d'aquestes màquines, així com promoure possibles variables que fan la mateixa funció i caminar cap a la prohibició total. 

La Unió Europea aposta per bombes de calor i tecnologies basades en energies renovables, i les ajudes estaran disponibles per a sistemes de calefacció híbrids, com els que combinen una caldera amb una instal·lació solar tèrmica o una bomba de calor. Està previst que, per al 2028, tots els edificis ocupats o propietat d'entitats públiques hauran de ser climàticament neutrals. A més, a partir del 2030, tots els edificis nous que es construeixin a la Unió Europea hauran de tenir sistemes de calefacció sostenibles, i la instal·lació de calderes de gas quedarà prohibida per a les noves construccions i es promourà l'ús de tecnologies com l'aerotèrmia. 

Desaparició de les calderes de gas

Les calderes de gas hauran de desaparèixer de tots els edificis d'Europa el 2040. Tots els estats membres estaran obligats a substituir-les per altres sistemes alternatius assegurant una transició completa cap a la descarbonització. La nova Directiva d'Eficiència Energètica d'Edificis de la Unió Europea prohibirà qualsevol caldera de gas natural, carbó o gasoil a les llars. Aquesta decisió ve provocada per l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica per al 2045. Davant la nova normativa, es proposen una sèrie de solucions per a les llars:

  • Bombes de calor: usen completament fonts renovables com l'aire exterior o el sòl per produir calor de manera eficient i sense contaminació.
  • Energia solar tèrmica: permeten aprofitar l'energia solar i es fomenta la instal·lació de plaques solars. 
  • Calderes híbrides: combinen tecnologies fòssils amb fonts renovables, com panells solars o bombes de calor. 

Malgrat la prohibició amb la nova llei de la Unió Europea, s'han establert una sèrie d'excepcions. "Els edificis agrícoles i els edificis patrimonials poden ser exclosos de les noves normes, mentre que els països de la UE poden decidir també excloure els edificis protegits pel seu especial mèrit arquitectònic o històric, els edificis temporals i les esglésies i els llocs de culte", apunta la norma. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!