Si hi ha una imatge que s’identifica amb la sequera històrica que ha patit Catalunya en els darrers anys, la més important dels últims dos segles -segons va afirmar la consellera Sílvia Paneque- és sens dubte la de l’església de Sant Romà de Sau, un temple romànic del segle XI submergit des de 1962, amb un campanar de tres pisos que ha actuat com a icònic termòmetre del nivell d’aigua del pantà. Aquest indicador visual, a hores d'ara, transmet les excel·lents notícies que aquest dissabte va anunciar el Govern: el final de les restriccions d’aigua pels 202 municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, que abasteix a uns 6 milions de persones. La postal escollida per escenificar l’anunci de la consellera Paneque no va ser casual, perquè no hi ha millor imatge per il·lustrar-ho que el pantà de Sau amb unes reserves d’aigua generoses que aquest dissabte eren del 71% i que avui, ja arriben al 73,3% i tot gràcies a la Jana i la Núria, que han posat noms a les darreres borrasques que han travessat Catalunya en el mes de març -el més plujós del segle XXI- i el que portem d’abril.

Actualment, s’aprecia només la punta del campanar emergint de l’aigua després d’una crescuda espectacular del volum del pantà de Sau, que és el segon embassament amb major capacitat dels cinc que formen el sistema Ter-Llobregat, amb un volum màxim de 165,26 hm³. Actualment, Sau acumula més de 120 hm³, però el més increïble és que el passat mes de febrer a penes arribava al 6%, i el 6 de març, fa tot just un mes, el pantà estava al 7,4% de la seva capacitat. Però amb les pluges del darrer mes -en març va arribar a ploure 18 dies consecutius, i va ploure bé, sobre les conques internes- l’embassament s’ha anat omplint a un ritme espectacular. Segons informa RAC1, el conjunt de les conques internes ha passat del 31,3% al 63,7% entre el 6 de març i el 6 d'abril i de 217 hectòmetres cúbics a 443 hm³.
Una crescuda de 36 metres en un mes
De fet, com també informa Betevé, Sau ha guanyat 36 metres d’aigua en només un mes, el que equivaldria a un edifici amb una alçària de 12 o 13 pisos. Les crescudes més significatives es van produir del 8 al 9 de març, quan el nivell absolut va passar dels 381,33 als 386,62 metres, i va implicar un augment de 5,3 metres d’aigua en només 24 hores, i després del 9 al 10 de març, quan va augmentar 6,3 metres més d’aigua en un dia, és a dir, va acumular 12 metres en dos dies. Uns nivells de creixement que no s’havien produït des del gener del 2020, amb el temporal Glòria (quan va augmentar més de 7 metres en un dia) o a la tardor del 2015, quan també es van produir crescudes de cinc i sis metres en una jornada.
La pregunta que es poden fer alguns ara és si arribarà a submergir-se del tot l’església de Sant Romà si segueixen les pluges aquesta primavera. I la resposta és que, en principi, això no passarà perquè, segons han confirmat fons de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a RAC 1, la intenció és buidar una part de l’aigua de Sau cap a Susqueda, l’embassament que queda just a sota. Tot i que això s’ha anat fent en volums petits, ara s’ampliarà aquest trasbalsament d’aigua perquè, segons l’ACA, les pluges de les darreres setmanes han portat molta erosió i troncs, entre altres objectes que han arrossegat, i l’aigua està molt remoguda i tèrbola. Amb aquest transvasament a Susqueda, l’ACA creu que la qualitat de l’aigua millorarà.
La vara de mesurar de l’església
L’església de Sant Romà de Sau està construïda en una elevació superior a la de la resta del poble original, que va quedar submergit en 1962 quan es va construir el pantà en els seus voltants. Actualment, el pantà està ubicat en el municipi de Vilanova de Sau, al peu del massís de les Guilleries, en la comarca d’Osona. L'església, d’estil romànic llombard, va quedar submergida a 23 metres de profunditat, i la seva visibilitat, parcial o total, és la que ha anat alertant de la manca d’aigua en els darrers anys, a mesura que la sequera extrema ha fet estralls a Catalunya, amb centenars de persones que s’han apropat per veure l’alteració del paisatge que va provocar la sequera. Val la pena tornar a donar una ullada a aquest reportatge del 27 de gener del 2024, quan el pantà, a vista de dron, oferia unes imatges esgarrifadores, amb un pantà sec, que només tenia el 4,74% d’aigua, el seu mínim històric en aquell moment, amb tota l’església exposada completament a la vista, fins i tot encimbellada en un turó ressec.
Des d'aquest compte no ens cansarem de posar imatges del pantà de Sau. L'aigua a punt d'arribar al sostre de l'església. Sau, fregant el 70%. Imatge de @meteosona. pic.twitter.com/DaHeEBHoUW
— Méteo Palamós (@meteopalamos_) April 1, 2025
Els nivells d’aigua amb relació al campanar
Normalitat (≥ 90% de capacitat): Perquè el campanar, i per tant tota l'església, desaparegui del tot de la vista i quedi completament submergida, amb només el penell sortint de l’aigua en casos excepcionals, el volum d'aigua hauria d'arribar al 90%. Però els transvasaments cap al pantà de Susqueda (l’embassament més gran del Ter-Llobregat, amb 233 hm³ de volum màxim -ara està al 43,56% (101,49 hm³) se solen fer per preservar la qualitat de l'aigua del sistema que abasteix Barcelona, la seva àrea metropolitana i part de Girona.
Recuperació (40-68% de capacitat): l’aigua cobreix parcialment la nau de l’església, deixant només el campanar visible. Actualment, està superant aquest nivell, amb el 73,3%, el que deixa tot l’edifici submergit excepte la part superior del campanar.
Alerta hídrica (14-30% de capacitat). En juny del 2024, amb un 28% de capacitat (≈ 46 hm³) l’aigua envoltava la base del campanar.
Sequera extrema (1-5% de capacitat): en març del 2024 el pantà de Sau va arribar a estar amb només l'1% de reserves (1,7 hm³), amb l’estructura de l’església completament exposada.
📱#Viral📱Así se ha ido llenando el pantano de Sau, símbolo de la sequía acuciante en la que está sumida Cataluña.
— Eltiempo.es (@ElTiempoes) June 12, 2024
💧En los últimos 30 días ha pasado del 10,7% al 29,2%
Fuente 🎥Plouen granotes @plouen_granotes pic.twitter.com/U347SGhSN3