L'Agrupació de Serveis d'Aigua de Catalunya (ASAC), que integra les empreses tant públiques com privades de serveis d'abastiment d'aigua, ha reclamat al Govern que habiliti el finançament necessari per garantir "la viabilitat i execució de les actuacions imprescindibles i inajornables per combatre la situació d'excepcionalitat per sequera". Per a l'ASAC, el decret llei preveu l'entrada en vigor d'unes determinades mesures, restriccions, controls i règim sancionador aplicable, però no conté cap previsió de posada en marxa i dotació del finançament necessari.

A més, l'ens recorda que la Llei de Contractes té en consideració la urgència i l'emergència, "però no queda clar si la situació d'excepcionalitat pot permetre un règim o un altre de contractació". "Cal deixar clar amb una interpretació autèntica per part de l'administració que la situació d'excepcionalitat ha de permetre aplicar la tramitació d'emergència prevista en l'article 120 de la Llei de Contractes (LCSP)", reclama l'ASAC. L'entitat proposa que sigui la mateixa Associació Catalana de l'Aigua (ACA), en virtut de les seves competències com a administració hidràulica, qui assumeixi la tramitació de les actuacions i de comú acord amb els municipis afectats, les vehiculi directament amb els operadors per garantir la seva execució immediata.

L'associació ha fet arribar una carta i un document de propostes a l'ACA, després d'haver-se reunit amb el seu director, Samuel Reyes. A la seva carta, ha sol·licitat a l'ACA que "assumeixi el lideratge" en aquest moment de crisi i que "garanteixi el finançament extraordinari per fer front a les inversions i despeses operatives extraordinàries derivades de la sequera". Així mateix, li demana que "tal com es va fer en l'anterior gran sequera que va afectar Catalunya, és necessari que el decret llei estableixi quines són les obres i actuacions prioritàries i prevegi també tant les dotacions econòmiques per finançar-les com el règim de contractació".

A més, ha presentat una sèrie de mesures concretes al Govern de cara a fer front a la situació de "sequera extrema" a la comunitat. Unes actuacions que "no admeten demores" i que "s'han de poder fer de forma immediata, abans que s'hagin d'adoptar noves restriccions". L'ASAC considera que és "absolutament imprescindible i urgent" que les entitats gestores dels serveis d'aigua puguin instal·lar a les xarxes d'abastiment equips que permetin limitar de manera automàtica les dotacions i garantir el subministrament en períodes de temps fixats, "és necessari que les entitats gestores realitzin actuacions de xoc en la renovació de canonades en mal estat per evitar més pèrdues d'aigua, i també reforçar les actuacions tant per la recuperació de pous, com per la garantia i increment de la producció d'aigua", conclou.