El Govern ha fet arribar aquest divendres a tots els centres de secundària de Catalunya la informació sobre la prova d'accés a la universitat (PAU) de 2024, amb les adaptacions que corresponen al nou currículum del Batxillerat LOMLOE que es va començar a aplicar el curs passat. Com a novetat, les PAU 2024 incorporaran quatre noves matèries: Arts escèniques, Ciències Generals, Història de la Música i de la Dansa, i Literatura Dramàtica. L'executiu català ha informat també que l'estructura de la prova continuarà sent la mateixa dels darrers anys i es mantindran els mateixos criteris generals d'avaluació. D'igual forma, i com fins ara, la Selectivitat d'enguany continuarà tenint dues fases, la fase general i la fase específica.
La fase general incorpora Filosofia
En la fase general continuarà havent-hi cinc exàmens obligatoris: quatre matèries comunes i una matèria a escollir entre les de modalitat de Batxillerat. La novetat entre les matèries comunes és la incorporació, de nou, d'Història de la Filosofia de manera que l'alumnat haurà de triar entre Història o Història de la Filosofia en la fase general. Les altres tres matèries comunes obligatòries en aquesta fase continuen sent Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, i Llengua estrangera.
Les matèries obligatòries a escollir en la fase general en funció de la modalitat de Batxillerat cursat seran: Anàlisi Musical, Arts escèniques, Ciències Generals, Dibuix Artístic, Llengua i Cultura Llatines, Matemàtiques, i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.
Noves matèries la fase específica
En la fase específica, l'alumnat podrà examinar-se, com fins ara, de fins a tres matèries de modalitat a triar entre 23 assignatures, entre les quals hi haurà les novetats esmentades d'Història de la Música i de la Dansa i Literatura Dramàtica.
Pocs canvis en llengua
L'examen de Llengua catalana i literatura i Llengua castellana i literatura continuaran tenint dues opcions (A i B), que es componen cadascuna de tres parts (comprensió lectora, expressió escrita i reflexió lingüística). Hi ha novetat, però, quant a les preguntes referents a literatura incloses en l'apartat de comprensió lectora, que tindran dues opcions per a les PAU 2024, de les quals l'alumnat haurà de triar-ne una. Una opció estarà basada en les lectures prescriptives de segon de batxillerat que hi havia per al curs 2022-2023, i l'altra opció es basarà en una breu dissertació al voltant d'un text o textos, en què caldrà identificar aspectes fonamentals com els tòpics, el gènere i les figures retòriques, i valorar la mobilització del saber literari dels alumnes. Pel que fa a les matèries de modalitat de Literatura Castellana i Literatura Catalana continuaran basant-se en les lectures prescriptives de segon de batxillerat que hi havia per al curs 2022-2023.
Canvis progressius, nova Selectivitat ajornada
Si bé ha estat una de les qüestions candents quant a les polítiques educatives durant la darrera legislatura, el govern espanyol va decidir aquest agost, finalment, ajornar un any la reforma de la selectivitat en la qual es treballava, per la qual cosa no hi haurà pràcticament canvis en la prova del 2024 i aquests, o almenys els més disruptius, es posposen pel 2025. El Ministeri d'Educació i Formació Professional, dirigit en funcions per Pilar Alegria, va traslladar aquesta decisió a les comunitats autònomes i va justificar aquesta decisió perquè l'Executiu està en funcions, a l’espera que hi hagi un nou govern en actiu. Fonts del govern espanyol van explicar que l'aprovació de la nova selectivitat s'ha paralitzat per "responsabilitat", ja que, consideren que "l'executiu que surti de les urnes haurà de ser el que prengui les decisions".
El canvi de model estudiat per l'executiu inclou passar de 90 minuts per fer cada examen a 105 i també exàmens més competencials, amb problemes menys teòrics i memorístics i més basats en la vida real i en exercicis d'associació d'idees i reflexió. En un primer moment, aquestes proves, que van ser assajades al març a mig centenar d'instituts espanyols, s'anirien implementant progressivament any a any fins a culminar el curs 2027-2028.