Un atac informàtic manté inutilitzats alguns serveis de l'empresa municipal Barcelona Serveis (BSM),  que gestiona els aparcaments de zones verdes i blaves i les entrades a les webs del Tibidabo, el Zoo i el Park Güell.

Segons ha avançat Ràdio Estel i han confirmat a Efe  fonts de l'empresa municipal, l'atac informàtic es va produir ahir, la qual cosa va obligar a BSM a aturar unes hores de forma preventiva els seus serveis "per un intent d'intrusió informàtica".

Desactivació preventiva 

L'empresa municipal ha aturat preventivament la venda d'entrades en línia per visitar el Park Güell, el Zoo o el Tibidabo, entre altres. L'app OnAparcar residents, que permet emetre un tiquet d'estacionament als residents de l'AREA verda també es va desactivar preventivament i es recomana als usuaris fer ús dels parquímetres.

Afectació a Bicing

Fonts de BSM han explicat que una vegada detectada l'amenaça van desactivar alguns serveis, com les aplicacions smou i spro, amb afectació a tot el servei de bicicletes públiques 'bicing' i als aparcaments.

L'aplicació Smou ha tornat a funcionar i el servei de bicing s'ha restabert avui tant amb l'app com amb les targetes dels usuaris.

Inciència sota control 

Segons BSM, "la incidència està controlada i acotada", encara que segueixen treballant "per restablir la total normalitat al més aviat possible".

Paralització a la UAB

Un altre atac informàtic, que es va perpetrar el passat dia 11 d'octubre, manté encara paralitzats els servidors de la Universitat Autònoma de Barcelona, que segueix treballant per poder recuperar les còpies de seguretat i poder restablir els serveis de la seva xarxa.

En aquest cas, es tracta d'un ciberatac de tipus ransomware, darrere del qual "hi ha uns actors que són cibercriminals i, que majoritàriament demanen diners, explicava Nico Castellano, consultor de ciberseguretat als Matins de Tv3.

Extorsió 

L'expert ha assegurat que, normalment, en aquesta mena d'atacs hi ha dues fases d'extorsió. Primer a la institució atacada a la qual se li demana diners perquè pugui tornar a ser operativa i, en segon lloc, a les persones de les quals s'ha aconseguit informació durant l'atac. 

Per la seva banda el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assegurat que no els consta que a la universitat se li exigeixi aquest rescat. "Estem fent l'autòpsia a la situació", ha explicat i ha afegit: "Hem trobat fitxers que ens indica qui està darrere". 

"No pensem pagar"

Malgrat intuir qui pot estar darrere del ciberatac no se sap si es pretenen cobrar alguna quantitat per restaurar la situació de la xarxa. Això respon a un motiu molt simple: la UAB no pensa pagar. 

"No ens hem posat en contacte amb ells ni ens posarem", ha sentenciat Lafuente. "No hi ha cap informació sobre ni un milió, ni dos milions, ni tres. No ens ha arribat res perquè nosaltres no anirem a preguntar, perquè no pensem pagar", ha dit. 

Imatge principal: una turista fotografiant els medtallons de Parc Güell / ACN