La comunitat musulmana viu la radicalització del gihadisme amb una inquietud creixent. El neguit s'accentua entre els joves, que han vist com des de diversos sectors de la societat s'ha fet créixer una visió errònia de l’islam.
Dos anys després dels atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils, un grup de joves musulmans ha volgut alçar la veu contra l’estigmatització que ha patit aquest col·lectiu a Ripoll. Són de la comarca i han decidit constituir-se com a entitat per omplir un buit existent en el teixit associatiu de la vila. Joves Catalans Musulmans del Ripollès (JCMR) organitzarà activitats que volen ser un pont de diàleg amb tota la societat.
Joves Catalans Musulmans del Ripollès organitzarà activitats que volen ser un pont de diàleg amb tota la societat
L’associació, que per ara la formen onze nois i noies, és una escissió de la comunitat Annour (que ara es dedicarà específicament a la mesquita i l’oració) i pretén abordar la descomposició actual en la convivència entre el col·lectiu musulmà i la resta de la societat ripollesa, així com una possible deriva o captació radical d’alguns joves perifèrics al col·lectiu.
Els joves musulmans del Ripollès volen donar continuïtat a la tasca de l’oratori “des del carrer” per evidenciar que “no tots arrosseguem la mateixa motxilla” i demostrar que són presents al territori. Volen fer visible així que ara el diàleg és més necessari que mai, perquè “el que va passar el 17-A són uns fets molt greus que han generat neguit també entre els musulmans”.
Abdellah El Meftah, portaveu de l’associació, afirma que des de la resta d’entitats del Ripollès han tingut bona rebuda i que ja s’han començat a plantejar eixos d’actuació amb l’Ajuntament de Ripoll i el Consell Comarcal del Ripollès.
JCMR partirà de la mateixa cultura i tradicions musulmanes perquè aquestes siguin un atractiu per a la ciutadania, però anirà més enllà. “Ens hem trobat que la gent es queda amb elements superficials de la nostra comunitat, com els tes i les celebracions”, comenta El Meftah. “Ens vam adonar que el que realment cala en la societat és el diàleg, les petites converses”, afegeix.
Els membres de l’entitat creuen que la imatge que s’ha venut dels joves de Ripoll és errada, i han decidit ser ells mateixos els responsables de revertir-la. Abans han fet una anàlisi de la seva realitat al poble i a partir d’aquí pensar propostes del conjunt de la ciutadania. “No han de ser els adults ni l’administració que parlin en nom nostre”, comenta El Meftah.
Els portaveus asseguren que en les reunions de l’associació, els joves s’han pogut sentir alliberats en un ambient de confort en què s’han pogut expressar. “D’aquestes converses i de l’anàlisi n’han sortit opinions que sorprendrien tothom; volem ser un altaveu per difondre-les”.
En el context actual, des de JCMR creuen que la convivència entre els diferents col·lectius que componen la societat ripollesa és complexa per la situació de tensió derivada dels atemptats.
JCMR no persegueix tant obtenir resultats immediats sinó implicar la societat ripollesa en la detecció de necessitats i identificar possibles alternatives que millorin la convivència. “Els joves estan en procés d’acceptar la seva pròpia realitat, i creiem que a través d’aquesta associació en poden assentar les bases a través d’un diàleg intern i extern”. Per això, des de l’organització volen que els mateixos membres siguin els protagonistes d’alguna conclusió si en treuen cap, i, en definitiva, siguin els vertaders forjadors del seu destí.
La convivència en la societat ripollesa és complexa per la situació de tensió derivada dels atemptats
Després dels atemptats els joves musulmans han detectat que hi ha una part dels ripollesos que “portaven una mascareta i se l’han treta”. En aquest sentit asseguren que, des d'una part de la societat, han augmentat els discursos racistes i els atemptats del 17-A els han empoderat.
En aquest sentit, els joves musulmans de Ripoll lamenten la irrupció d’un partit “que ha adoptat un discurs contra la comunitat musulmana” a les últimes eleccions municipals, amb referència al Front Nacional de Catalunya. “El Front Nacional està integrat per membres que han crescut amb nosaltres i fins i tot han inaugurat els nostres locals de culte. Hem sopat i festejat plegats, i ara en canvi han adoptat un discurs que va en contra de la nostra comunitat”, comenta Farid El Ouazghari, membre de JCMR. “Ens afecta en el punt que en els plens municipals parlen dels problemes relacionats amb els immigrants musulmans”, apunta, tot i que “un 90% dels ripollesos estan amb nosaltres”.
També consideren que Som Ripoll, que es va presentar als comicis amb la proposta d’expulsar la comunitat musulmana de Ripoll però no va treure cap regidor, és un partit que “s’ha aprofitat únicament de l’impacte que els atemptats han tingut al poble”.
Per lluitar contra la xenofòbia, l’associació diu que hi ha diferents opcions. La primera és “quedar-se a casa, amagar el cap sota l’ala i deixar que aquesta tendència proliferi”. La segona, buscar la confrontació amb manifestacions al carrer, “que no aporten res constructiu”. I la tercera és per la qual han optat: crear una nova associació “i treballar sobre el terreny dia a dia, com fem des de Joves Catalans Musulmans del Ripollès”.