Les Oficines d'Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD) faran el servei d'acompanyament a les víctimes de violència de gènere durant el procés judicial. El Departament de Justícia ha iniciat el tràmit per fer-ho efectiu i posar fi a l'externalització del servei, que data del 2018. Amb aquest canvi es pretén millorar l’atenció a les víctimes, evitant l’eventual revictimització que pot implicar que hagin de ser ateses des de serveis i professionals múltiples, alhora que afavoreix que els òrgans judicials i altres òrgans i serveis especialitzats identifiquin de manera clara les OAVD com a punt de referència del Departament en l’àmbit de l’atenció a les víctimes.
S'incorporaran 41 nous professionals a la plantilla de les OAVD, que seran formades específicament per fer aquest acompanyament. Es vol que el personal especialitzat es dediqui de forma exclusiva a atendre les víctimes d'aquesta mena de delictes, tant en actuacions urgents com en les programades. La reorganització també garantirà l’assistència a les víctimes de violències sexuals durant la primera compareixença en seu judicial, un servei que fins ara no tenia cobertura. D’altra banda, s’optimitzarà l’organització dels efectius i la coordinació entre professionals i àrees. Actualment, ja hi ha un servei d'acompanyament a la víctima de violències masclistes que realitza una unitat dels Mossos en coordinació amb la Fiscalia de Barcelona.
Gabinet d'experts en violència vicària
Arran de la violenta mort d'una dona i els seus dos fills menors al Prat de Llobregat, el passat dimecres, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va anunciar aquest dimecres la convocatòria "urgent" per divendres del grup d'anàlisi de feminicidis. Verge va assegurar que s'han activat "tots els serveis d'acompanyament" arran del cas al Prat de Llobregat, que va dir "és un altre cas molt greu de violència masclista". Arran d'aquest cas, Verge va convocar per divendres el grup d'anàlisi de feminicidis per identificar "aspectes de millora" per prevenir assassinats per violència masclista.
Sobre la creació d'un grup d'expertes independents en violència vicària, Verge va apuntar que l'objectiu és "identificar millores" en la detecció de riscos, per exemple "sistemes de protecció". "Serà un espai de treball amb unes conclusions que han de ser molt pràctiques", va avançar. Verge també va lamentar que les xifres de violència masclista d'enguany són "intolerables", amb cinc dones i cinc infants assassinats.