L'erupció del volcà de la Cumbre Vieja de La Palma ens ha deixat imatges inèdites i ens ha consternat. L'arribada de la lava, imparable, a les cases ha deixat desenes de famílies sense llar. Però aquesta no és la primera vegada que passa una catàstrofe similar. Com van afrontar la lluita contra el magma en altres indrets del món?
Un cas és el del volcà Eldfell, a l'est de l'illa d'Heimaey, a Islàndia. L'any 1973, ja fa gairebé cinquanta anys, la nit del 22 de gener va entrar sobtadament en erupció. Es va obrir un con volcànic que va estar actiu durant gairebé sis mesos i els habitants van haver d'empescar-se-la per evitar que la lava devorés l'illa.
El sistema per aturar la lava
Començava aleshores la lluita entre els islandesos i la natura. La lava semblava un enemic impossible d'aturar. Des d'un inici es va evacuar tot el territori i l'única mort que es va haver de lamentar va ser la d'un mariner que va morir asfixiat. Però, més enllà de les cases, el que els preocupava era la supervivència del port, el seu principal mitjà de subsistència, ja que vivien de la pesca. És per això que tots els esforços en van centrar a salvar-lo. Com podien aturar la lava?
Els islandesos van idear un sistema. A través d'un vaixell i una quarantena de bombes d'aigua llençaven 100 litres d'aigua per segon sobre la lava per alentir-ne el desplaçament. I funcionava.
En total, amb l'ajuda de les tropes nord-americanes, van construir 30 quilòmetres de canonades i van disparar més de sis milions de metres cúbics d'aigua del mar a la lava. Això va fer que el magma, que, per sort, era molt viscós, no avancés, fins que, finalment, es va aturar perquè van accelerar la seva congelació. En total, l'operació va durar des de febrer fins al juliol.
El volcà Eldfell va destruir gairebé 400 llars i va arribar a cobrir una gran part de l'illa amb una capa de cendra, que en alguns punts va arribar als cinc metres. Però el port va sobreviure.
Heimaey ara
Un any després de l'erupció, la majoria de residents havien tornat a l'illa, i ara, gairebé cinquanta anys després, segueix habitada. Actualment, té una extensió de 13,4 km² i és l'illa més grossa de l'arxipèlag de Vestmannaeyjar. Es troba a 7,4 quilòmetres del sud d'Islàndia i té una població de 4.500 habitants.
Aquesta illa està connectada a través d'un ferri amb la resta d'Islàndia, i compta també amb l'aeroport de les Illes Vestman, així que és fàcil accedir-hi. Encara ara aquest volcà fa erupcions ocasionalment, el que produeix que es formin estranyes formacions rocoses al voltant.