Una avaria a la xarxa elèctrica externa de la central nuclear d'Ascó ha provocat una aturada automàtica dels dos reactors de la planta nuclear. L'aturada i desconnexió s'ha produït després que saltessin les proteccions de les línies externes d'evacuació de l'energia, segons informa l'ACN. La incidència és molt similar al que ja va patir la central nuclear de Vandellòs II el passat 20 de setembre. Totes dues centrals són gestionades per l'empresa Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV). 

En un comunicat, la companya ha explicat que la unitat II ha patit la parada a les 2.39 de la matinada i, posteriorment, la unitat I ha experimentat la mateixa incidència a les 5.09. A més, han afegit que la incidència és externa a la central i ha tingut lloc al parc elèctric de 380 kV de Red Eléctrica, a través del qual la planta evacua l'electricitat a la xarxa.

L'associació ha assegurat que els sistemes de seguretat han funcionat "segons disseny" i les plantes estan desacoblades de la xarxa elèctrica i estables. Des d'ANAV es destaca que es tracta d'una incidència que no ha tingut afectació a la seguretat de la planta, ni a les persones o el medi ambient. És a dir, asseguren que no hi ha cap risc per a l'entorn. 

Fuita el passat mes de març

El març de 2023, la central va patir una fuita de diòxid de carboni, CO₂. La fuita es va produir al sistema antiincendis de la central nuclear, una fuita semblant a la que un any arrere va posar fi a la vida d'un home de 46 anys i tres persones més ferides lleus. Tanmateix, el març passat no es van lamentar ferits. Tot i això, van saltar les alarmes i la direcció va obrir una investigació per esclarir els fets. 

Es va tractar d'un accident que no tenia res a veure amb l'activitat nuclear de la central, sinó amb el sistema antiincendis d'aquesta. El sistema serveix per apagar incendis i s’activa, disparant diòxid de carboni, per sufocar les flames. 

El sistema, que funciona de manera automàtica, s’hauria d’activar quan es detecti un incendi, però els darrers dos cops que s’han registrat incidents ha estat sense cap incendi actiu, un fet que posa en perill els treballadors que són a la zona, tal com han denunciat representants sindicals de l’empresa Falck, que ofereix el servei de bombers privats a la central nuclear. Des del mateix sindicat es demana que es busquin solucions urgents al sistema per evitar nous ensurts i nous incidents. 

El preu de la llum puja aquest dilluns

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dilluns, 9 d'octubre, un 16,05% respecte a aquest diumenge, fins a 120,96 euros per megawatt hora (MWh).

Per franges horàries, el preu màxim, de 184,50 euros/MWh, es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, mentre que el preu mínim es donarà entre les 15.00 i les 16.00 hores, amb 93 euros/MWh, segons les dades provisionals de l'operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).