Els pisos ruscs, els habitacles tipus càpsula de tres metres quadrats, hauran d’esperar. La Guàrdia Urbana, a petició de l’Ajuntament de Barcelona, ha aturat les obres que s’estaven fent en un edifici del carrer de la Constitució 114, al districte de Sants-Montjuïc.

En una roda de premsa d’urgència, la tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha reiterat el que ja va dir quan va sorgir l’anunci: “L’infrahabitatge i l’amuntegament a la nostra ciutat és il·legal”, i és per aquesta raó que el consistori ha decidit frenar la construcció dels ‘pisos rusc’.

La tinent d'alcalde, Janet Sanz, anuncia que els pisos rusc s'han aturat / G.R.

Sanz ha explicat que l’empresa promotora, l’start up catalana Haibu 4.0, havia demanat un permís genèric, anomenat assabentat, per tirar endavant les obres, però que aquest és insuficient per fer “una intervenció” d’aquest tipus “en un local o un habitatge”; es necessita una llicència d’obra major.

La manca d’un permís i el reconeixement per part dels promotors que l’edifici s’estava habilitant per fer petits habitacles residencials, han dut l’Ajuntament a actuar. “No hi ha paraigua legal” per aquestes actuacions, ha dit Sanz alhora que ha remarcat que amb l’habitatge “no s’hi juga”.

A principis de setembre, l’start-up catalana Haibu 4.0 va anunciar la construcció del primer bloc de pisos rusc a Barcelona, habitacles de poc més de 3 metres quadrats amb espai per a un llit, una taula, una prestatgeria i un bagul; el bany, la cuina i la sala d’estar serien comunitaris. Segons l’empresa, per cada 100 metres quadrats hi hauria una quinzena d’habitacles d’aquest estil. El preu del lloguer seria d’uns 200 euros al mes i hi podrien accedir persones d’entre 20 i 45 anys i una nòmina de 450 euros al mes.

Malgrat la negativa de l’Ajuntament de Barcelona de donar llicència a aquest tipus d’edificació, Haibu 4.0 té previst tirar endavant i ja compta amb 600 barcelonins que s’han mostrat interessats per la proposta.