El vaixell ‘Open Arms’ ha estat una vintena de dies navegant pel Mediterrani buscant un port segur on desembarcar tots els immigrants rescatats al mar. L’episodi, finalment, va acabar cap a la mitjanit de dimarts quan, obeint una ordre judicial, els refugiats van poder desembarcar a l’illa italiana de Lampedusa. Finalment, aquell vaixell va trobar port i, de fet, ara ha està bloquejat per les autoritats italianes.
Ara però, el vaixell que no sap ben bé quin rumb té és la patrullera de l’Armada Espanyola ‘Audaz’, que va salpar dimarts a la tarda de la base naval de Rota, a Càdis, amb una missió que ja ha quedat buidada de contingut.
El vaixell va rebre l’ordre d’arribar fins a aigües properes a Lampedusa per rescatar els migrants i acompanyar l’’Open Arms’ fins al port de Plama. Com que els refugiats ja han pogut desembarcar i el vaixell de l’ONG està custodiat per les autoritats italianes, la missió del vaixell militar espanyol ja no té raó de ser. Amb tot, continua navegant, això sí, sense presses, perquè no sap ben bé quina és la seva missió.
A menys velocitat
L’’Audaz havia de trigar tres dies en arribar fins a Lampedusa, però ara ha rebut ordres de minorar la marxa per veure si mentrestant s’aclareix què hi ha d’anar a fer a la Mediterrània central. De fet, el govern espanyol no sap ben bé que fer-ne, i ahir mateix, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, es va limitar a indicar que es mantenia el compromís d’"acollir un nombre de migrants" sense descartar que l’’Audaz’ fos el mitjà per traslladar la quota de migrants que els pertoqués, tot i que un cop desembarcats seria molt més ràpid traslladar-los en avió.
En realitat, el govern espanyol en funcions està ara pendent de la fiscalia italiana i de la decisió que prengui sobre el destí dels desembarcats. A més, també caldrà esperar que el govern italià prengui al seu torn una decisió sobre com i de quina manera es reparteixen els refugiats de l’‘Open Arms’.
Mentretant, l’‘Audaz’ navega sense saber exactament quina és la seva missió i sense rebre l’ordre de tornar a la seva base. De moment doncs, l’únic efecte de la missió, aparentment, és que va accelerar la decisió de la fiscalia siciliana d’obligar els migrants a desembarcar. O potser no hi va tenir res a veure.