La manera d'emmalaltir és diferent en funció del gènere i ometre aquesta realitat té efectes en la salut de les dones, segons indiquen les conclusions de l''Especial Informe Tendències Cofares. La perspectiva de gènere en salut salva vides'. Des de 2020 hi ha un auge de la literatura científica que confirma aquesta tesi, indica l'informe, i hauria de condicionar els diagnòstics i tractaments. El que està clar és que la ciència comença a calar entre la societat.
Reflexionant sobre l'impacte de la diferenciació de sexe en salut, apunta que set de cada deu dones consideren necessari aplicar la perspectiva de gènere en la investigació i l'atenció sanitàries.
El 42,7% de les entrevistades desconeixien en el moment de l'enquesta que els símptomes d'un ictus canvien depenent de si ets home o dona, malgrat ser una de les primeres causes de mort femenina.
A l'informe poden consultar-se altres malalties en què repercuteix la perspectiva de gènere. És el cas de les malalties cardiovasculars, neurològiques, autoimmunes, el càncer i el dolor crònic. Un infart, per exemple, pot causar nàusees i dolor de mandíbula en el cas de la dona, no només opressió de pit.
Percepció
L'enquesta realitzada analitza la percepció de les dones respecte al seu estat general de salut. Malgrat que sis de cada deu dones declara que té més temps per cuidar-se a si mateixes que les seves mares i àvies a la seva mateixa edat, un 45% consideren que les anteriors generacions tenien una salut general més gran.
Les més joves (entre 18 i 35) tenen en un nivell més gran aquesta percepció (53,8%). Sobre aquesta qüestió, s'observen diferències significatives entre territoris. Els qui afirmen en més grau que les seves antecessores tenien millor salut comparativament són les dones de les Canàries (64%), Extremadura (60%) i Castella La Mancha (59%). En l'altre extrem, les Comunitats Autònomes de Navarra (35%), Cantàbria (37%) i Catalunya i La Rioja (ambdues amb un 39%).
D'altra banda, les dones continuen declarant-se molt cuidadores de la llar. En aquest sentit, set de cada deu afirmen que estan més pendents de la salut dels altres que de la seva.
Per autonomia, les dones d'Astúries i les Balears (amb un 37%) són les que més han modificat consultes sanitàries per atendre a tercers, davant les de Navarra (7%).
Especialment afectades es veuen les dones de 36 a 55 anys, que pertanyen a l'anomenada "generació sandvitx" per cuidar dues bandes, tant a fills com a pares. Gairebé el 40% d'elles reconeix que s'ha vist obligada a modificar alguna cita mèdica per haver de dedicar-se a cura de la seva família.