L'escalfament global ha provocat que cada cop les temperatures siguin més altes arreu del planeta, però hi ha regions especialment sensibles. Per exemple, l'augment de les temperatures a Europa i Àsia central va causar la mort de 377 infants el 2021, segons una nova anàlisi de dades de 23 països publicada per Unicef. L'informe Combat la calor: salut infantil davant les onades de calor a Europa i Àsia central conclou que la meitat d'aquests infants van morir de malalties relacionades amb les altes temperatures durant el seu primer any de vida. Alhora, l'estudi assenyala que la majoria de les víctimes van morir durant els mesos d'estiu. 

Unicef alerta que la calor té efectes "greus" en els més petits, fins i tot abans de néixer, ja que pot provocar parts prematurs, baix pes en néixer, mort fetal i anomalies congènites. Segons l'organització, l'estrès tèrmic és una causa directa de mortalitat infantil, que pot afectar el creixement del lactant i provocar diverses malalties pediàtriques. L'informe també assenyala que la calor extrema va causar la pèrdua de més de 32.000 anys de vida saludable entre els infants i adolescents de la regió.

Què es pot fer?

L'entitat ha elaborat sis recomanacions "perquè els governs protegeixin els infants especialment vulnerables als efectes de l'estrès tèrmic sobre la salut". Així, insten els governs d'Europa i Àsia central a integrar estratègies per reduir l'impacte de les onades de calor, fins i tot a través de Contribucions Nacionals Determinades (NDC, per les seves sigles en anglès), Plans Nacionals d'Adaptació (NAP per les seves sigles en anglès), i polítiques de reducció del risc de desastres i gestió de desastres situant els nens i les nenes al centre d'aquests plans.

També demanen invertir en plans d'acció de salut contra la calor i atenció primària de salut per donar suport més adequat a les malalties relacionades amb la calor; invertir en sistemes d'alerta primerenca, inclosos els sistemes d'alerta per calor; i adaptar les instal·lacions educatives per reduir les temperatures a les zones on juga la infància i dotar els docents d'habilitats per respondre a l'estrès per calor.

Alhora, Unicef insta els governs a adaptar el disseny urbà i les infraestructures, garantint que els edificis, especialment els que alberguen les comunitats més vulnerables, estiguin equipats per minimitzar l'exposició a la calor i demana garantir el subministrament d'aigua potable, especialment als països on la qualitat i la disponibilitat de l'aigua s'estan deteriorant.

El diumenge 21, el dia més calorós de la història de la terra 

Davant l'incapacitat de reduir les emissions i seguir l'Acord de París, la temperatura del planeta segueix augmentant a passes agegantades. El passat diumenge 21 de juliol va ser oficialment el dia és calorós en la història moderna del planeta, un altre rècord que es trenca els darrers dos anys, segons ha informat l'agència climàtica europea Copernicus.

Dades preliminars de Copernicus van mostrar que la temperatura mitjana mundial el diumenge va ser de 17,09 °C la qual va batre el rècord imposat el 6 de juliol de 2023 per 0,01 °C. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.