La xifra de documents de voluntats anticipades registrats a Catalunya ha crescut un 70% del 2022 al 2023, segons dades de l'associació Dret a Morir Dignament - Catalunya (DMD). L'organització ha presentat aquestes dades coincidint amb l'entrada en vigor de la modificació de la llei que permetrà simplificar el procediment i formalitzar-lo també davant professionals sanitaris de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària. "Confiem que la dada segueixi augmentant, i més ara que s'agilitaran els tràmits", ha comentat Cristina Vallès, presidenta de DMD. Alhora, ha dit que el canvi legislatiu hauria d'haver inclòs també els i les treballadores socials, uns professionals clau a l'hora d'informar els ciutadans sobre aquest dret.

L'any 2022 se'n van registrar 12.996 i l'any 2023 la xifra va augmentar fins als 22.054. Tot plegat, suposa un augment del 70%. A banda, en termes globals, l’any 2023 hi havia 7,9 milions de catalans i catalanes que havien tramitat aquest document. Part d'aquest creixement pot estar lligat al fet que amb la modificació de la llei s'han simplificat els tràmits. Així ho apunta Cristina Vallès en declaracions recollides per l'ACN, que detalla que anteriorment per poder registrar el document de voluntats anticipades eren necessaris tres testimonis o un notari per certificar que estava fet en plenes capacitats físiques i mentals. “Arran de la nova llei, però, es permetrà que el document de voluntats anticipades també es pugui fer davant un professional sanitari”, ha subratllat. 

Reivindicacions pendents 

Si bé l'entitat celebra que ara els tràmits per elaborar un document de voluntats anticipades sigui més senzill, Vallès ha recordat que encara hi ha serrells pendents. S’ha referit al paper dels i les treballadores socials i ha opinat que aquestes figures també haurien d’haver estat incloses en el canvi legislatiu. La presidenta de DMD s’ha mostrat convençuda que cada cop hi haurà més persones que faran el pas i decidiran formalitzar el seu document de voluntats anticipades. Amb tot, ha remarcat que a Catalunya i a la resta de l’Estat encara no hi ha un creixement regular i sostingut de peticions. En els primers mesos d’aquest 2024, per exemple, se n’han comptabilitzat 986.

Vallès ha apuntat que cal invertir més recursos humans i informàtics per reforçar el registre de voluntats anticipades. També ha criticat que encara no s’hagi informat sobre la modificació que entra en vigor aquest dilluns a la pàgina web de la conselleria. “Això ens preocupa perquè han tingut dos mesos per habilitar aquests canvis”, ha remarcat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!