Una situació que s'agreuja. L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha denunciat un augment del 50% de les incidències per LGTB-fòbia a Catalunya respecte del 2021. Concretament, ha registrat 84 incidències en el primer quadrimestre del 2022, segons l'Informe del registre d'incidències del 1r quadrimestre del 2022 (gener - abril): Dades i comparativa amb el 2021. El president de l'entitat, Eugeni Rodríguez, ha criticat que es tracta d'una xifra "insuportable" i ha advocat per implantar polítiques de prevenció i potenciar el grup de treball contra la LGTB-fòbia del Parlament.
Per grups, el col·lectiu gai ha estat el que més incidències ha registrat (41,7%), amb un increment del 17,1% respecte de l'any anterior. El segon col·lectiu que més incidències ha comptabilitzat ha estat el col·lectiu trans (34,5%), amb un increment del 51,7% respecte del 2021. Les incidències que han patit dones lesbianes s'han mantingut en un 3,6%, però des de l'OCH han lamentat que aquest 2022 s'han registrat dues incidències de persones bisexuals (a diferència del primer trimestre del 2021). Per tipologia, les discriminacions gaifòbiques han sigut les més registrades (52,4%) amb un increment del 31,8% respecte del 2021 i, en segon lloc, les incidències per transfòbia (32,1%), amb un increment del 48,1%. Barcelona ha sigut la província que més incidències ha registrat en el primer trimestre del 2022 (63,1%) amb un increment del 33,9% respecte del 2021 i s'han registrat vuit en la província de Girona (9,5%), una a Lleida (1,2%) i una a Tarragona (1,2%).
Informe del Govern
Les dades del Govern són diferents de les de l'OCH. Catalunya va registrar 61 denúncies per discriminació o violència contra persones del col·lectiu LGTBI el 2021, un total de 22 menys que el 2020, quan es va comptabilitzar la màxima xifra dels últims anys (83). Així ho recull l'Informe sobre les denúncies i incidències per LGTBI-fòbia que aquest dimarts, coincidint amb el Dia Internacional Contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, ha presentat el Departament d'Igualtat i Feminismes en el Consell Executiu.
Just aquest dimarts és el dia mundial contra la LGTB-fòbia, motiu pel qual un centenar de persones s'han concentrat al vespre a Barcelona en rebuig de les violències que pateix el col·lectiu. La concentració, celebrada a l'encreuament entre el carrer del Parlament i el carrer Comte Borrell, ha aplegat lesbianes, transsexuals, gais, i altres persones del col·lectiu que han denunciat, a través d'un manifest, que el 41% de persones LGTBI de l'estat han rebut assetjament per la seva condició en l'últim any. El president de l'OCH, l'esmentat Rodríguez, ha demanat més recursos al Govern pel col·lectiu i la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, present a l'acte, ha respost que el seu departament ha triplicat el pressupost en matèria de drets LGTBI.
Manifestació contra les violències per LGTBI-fòbia
Un centenar de persones amb pancartes i banderes del col·lectiu LGTBI s'han anat aplegant a l'encreuament del carrer Parlament i el carrer Comte Borrell. Al voltant de les 20.30 hores, Rodríguez i el president de la plataforma LGTBIcat, Manuel Peinado, han llegit un manifest d'una pàgina i mitja que recollia tota una sèrie de reivindicacions contra la LGTB-fòbia. En l'atenció als mitjans que ha fet el president de l'OCH i la que ha fet posteriorment Verge, hi ha hagut un intercanvi de retrets.
La consellera ha valorat les dades que ha presentat aquest matí al Consell de Govern que mostraven un descens de les denúncies relacionades amb les agressions LGTB-fòbiques (de les 83 que es van registrar el 2020 a les 61 del 2021). "És positiu que veiem aquesta reducció de les denúncies respecte del 2020. Tot i que cal dir també que va ser un any excepcional i se'ns farà difícil de comparar", ha comentat Verge. Això no obstant, la cap del Departament d'Igualtat i Feminismes ha volgut posar l'accent en què han augmentat un 25% les incidències per LGTB-fòbia, és a dir, aquelles situacions en què hi ha indicis de discriminació o d'agressió, però que per diverses raons no arriben a tramitar-se. "Per això seguirem treballant per erradicar tota la LGTB-fòbia que encara impregna la nostra societat", ha completat.
Intercanvi de retrets
Malgrat totes les explicacions de la consellera, Rodríguez ha dit a l'ACN que aquest informe que mostra una reducció de denúncies "és una vergonya", que està fet "per salvar la cadira" i que "no reflecteix en absolut la realitat". El president de l'OCH s'ha mostrat visiblement molest, ha afegit que el departament no els envia les dades amb prou celeritat i ha criticat el fet d'haver conegut aquest informe per la premsa. De fet, des de l'Observatori estan convençuts que les agressions al col·lectiu augmenten, tant en denúncies com en incidències. Per argumentar-ho ells aporten una dada del seu informe del primer quadrimestre del 2022 (abril-gener) on han registrat 86 incidències per les 57 que van registrar el 2021, gairebé 30 casos més. "Les nostres dades indiquen que hi ha un augment i que aquest augment és general", ha dit Rodríguez. "La realitat global a Catalunya és que augmenten les agressions i no només augmenten sinó que no hi ha polítiques de prevenció", ha denunciat.
Tampoc hi ha hagut sintonia pel que fa als recursos destinats a la prevenció de la LGTBI-fòbia. Per a Rodríguez, manquen recursos per poder oferir al col·lectiu "una atenció a la víctima universal i les 24 hores del dia". I ha afegit: "Ho diem totes les entitats: falten recursos. I sí, aquest és un missatge al Govern de Catalunya i al Departament d'Igualtat i Feminismes". Verge, al contrari, ha contestat a això que des de la creació del departament que dirigeix s'han triplicat els recursos en matèria de drets LGTBI.