Les aurores boreals són fenòmens astronòmics en forma de luminescència que s’observen en el cel nocturn generalment en zones polars, però durant aquest cap de setmana es podran veure en indrets on habitualment no s’observen, com és el cas de Catalunya i altres llocs d’Europa i de la resta del món. Des d’aquests divendres, el cel il·luminat de colors s’ha pogut veure en molts punts del país i les xarxes socials s’han omplert d’imatges i vídeos de persones que han volgut compartir aquest moment màgic de veure una aurora boreal per primer cop a la vida. Però, com és possible aquest fenomen que es produeix quan les partícules carregades del sol xoquen amb els gasos de l'atmosfera terrestre? La resposta està en la tempesta geomagnètica, causada per una sèrie d’erupcions solars, que es considera la més extrema des del 2003, i que va començar a arribar a la terra aquest divendres.
L'aurora boreal més important en 150 anys, al Montsec
El Parc Astronòmic del Montsec (PAM), situat a Àger (Noguera), va enregistrar la passada nit l'aurora boreal més important enregistrada en aquestes latituds en almenys 150 anys, segons ha confirmat el seu director, Salvador Ribas. Les imatges captades al Montsec mostren la persistència en el cel de l'arc vermellós que caracteritza la variant d'aurora coneguda com a Arc Vermell d'Aurora Estable -Stable Aurora Red Arc- (SAR en anglès). Els tècnics del PAM, propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, preveuen que la intensitat d'aquest fenomen en la nit entre aquest dissabte i demà diumenge sigui més baixa, però no donen per tancat el fenòmen
Alteracions en les comunicacions
El Centre de Predicció del Clima Espacial (SWPC en anglès) va avançar que “tenim per davant un esdeveniment molt, molt estrany”, va afirmar en una conferència de premsa Shawn Dahl, coordinació d’aquest centre a Bourder (Colorado). Els vents solars que es mouen directament cap a la Terra a gairebé 800 quilòmetres per segon van començar a arribar al planeta cap a les 20.00 hores de l'est (24.00 GMT). El SWPC va alertar també l'Agència de Gestió d'Emergències (FEMA), però no s’espera “un col·lapse passiu catastròfic”, tot i que aquests vents solars poden produir algunes alteracions en les comunicacions i altres àmbits de la vida terrestre.
"Hem notificat als operadors d'infraestructura crítica, incloses les comunicacions, els satèl·lits i les plantes d'energia elèctrica", va afegir coordinador de la SWPC. Les tempestes geomagnètiques, explica un comunicat del SWPC, poden tenir impacte a la infraestructura orbital terrestre i a la superfície de la Terra amb el potencial d'interferir amb les comunicacions, la xarxa d'energia elèctrica, la navegació i les operacions de ràdio i de satèl·lits. Les persones estan protegides pel camp magnètic de la Terra, però, en canvi, les xarxes elèctriques no estan preparades i són les que poden patir alteracions a causa d’aquestes erupcions de material de l’atmosfera solar. La gran taca solar ha llançat una seqüència sorprenent de cinc ejeccions de massa solar cap a la Terra, segons la plataforma Spacewather.com, que estima que, si fos un huracà, seria de categoria 4.
Tempesta solar de categoria G5, la més alta
L’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA en anglès) va informar d’aquesta tempesta. "Una gran taca solar ha produït erupcions des de moderades a molt fortes des de dimecres", va assenyalar l'agència. "Almenys cinc d'aquestes erupcions van estar associades amb ejeccions de massa de la corona solar que semblen dirigides cap a la Terra". Aquestes ejeccions són explosions de plasma i camps magnètics a la corona solar que causen tempestes geomagnètiques quan ocorren en direcció a la Terra, va explicar NOAA, que en un principi va notificar una tempesta de categoria G4, però posteriorment la va augmentar fins a la categoria G5, que es considera extrema, la més alta de l’escala.
La darrera vegada que es va produir una tempesta solar de categoria G5 va ser l'octubre del 2003, i en aquella ocasió es van enregistrar talls d’energies i danys de transformadors en l'àmbit mundial. Les principals conseqüències que pot portar la tempesta solar són danys als satèl·lits, que poden interferir en les comunicacions, internet i en el funcionament dels telèfons intel·ligents en un món cada cop més connectat. Des de National Geographic adverteix que també es poden generar corrents elèctrics que danyin infraestructures de metall a la Terra, afectant xarxes elèctriques i vies de tren.