Austràlia ha aprovat la primera llei del món que prohibeix les xarxes socials als menors de 16 anys, amb el suport dels principals partits. Ha estat aquest dijous quan el Senat australià ha aprovat el text amb 34 vots a favor i 19 en contra, l'endemà de ser aprovat també a la Cambra de Representats per 101 a 13. La llei entrarà en vigor d'aquí a un any.
La llei busca protegir els nens i adolescents de l'assetjament i de potencials problemes de salut mental, tot introduint una nova categoria anomenada "plataformes de mitjans socials amb restriccions d'edat" per prohibir-hi l'accés als menors de 16 anys —inclosos aquells que ja tenen comptes—. TikTok, X (Twitter), Snapchat, Reddit, Facebook i Instagram (totes dues de Meta) seran algunes de les plataformes que, previsiblement, tindran la responsabilitat de fer complir la norma. Si no, el text preveu multes de fins a 50 milions de dòlars australians (uns 30,5 milions d'euros). En canvi, s'exclouen plataformes de baix risc com YouTube, de la mateixa manera que tampoc es plantegen sancions per als usuaris o les famílies.
Crítiques a la llei australiana
En el debat d'aquest dijous, el senador David Shoebridge (del Partit Verd) ha remarcat que la proposta del govern australià és "profundament defectuosa" i "perillosa", ja que diversos sectors de la salut mental, algunes agències governamentals i defensors dels drets humans han alertat sobre els riscos de la seva implementació. També ha remarcat que la llei impactarà principalment els joves vulnerables, com els del col·lectiu LGBTIQ+ de les zones rurals, que troben suport a les xarxes socials —així com a la privacitat de tots els usuaris, incloent els adults—. Per a Amnistia Internacional, la llei "no aborda el problema fonamental que les empreses de xarxes socials es beneficien de continguts nocius, algoritmes addictius i vigilància".
Gegants digitals com Meta i Google havien demanat temps per acabar les proves tecnològiques encarregades pel govern australià per a la verificació d'edat, que poden incloure dades biomètriques. Per la seva banda, el trumpista Elon Musk (propietari d'X, antic Twitter) ha criticat que es tracta d'una forma de controlar "per la porta del darrere" l'accés a internet de tots els ciutadans a Austràlia.
Partidaris de prohibir les xarxes
La senadora laborista Jenny McAllister ha explicat que el govern tan sols vol que les plataformes digitals prenguin "les passes necessàries" perquè els menors de 16 anys no obrin ni tinguin en compte a les xarxes socials, o si no s'enfrontaran a multes que són "intencionadament grans". Les mesures perquè les plataformes digitals i xarxes socials estableixin "mesures raonables" per restringir l'accés dels menors estaran a càrrec de la Comissió Australiana de Seguretat Electrònica.
El primer ministre australià, el laborista Anthony Albanese, també l'ha defensat i ha destacat que és una reforma inèdita a escala mundial. "Les xarxes socials perjudiquen els nostres fills i els hi posaré fi. Vull que tots els pares i les famílies d'Austràlia sàpiguen que el govern els cobreix les espatlles", ha dit. El país se suma així a estats com l'espanyol, on es va fixar que l'edat mínima per obrir-se un perfil a les xarxes socials és de 14 i es treballa per apujar-la a 16.